KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egyre drámaibb a helyzet: Alig van magyar továbbtanuló Kárpátalján

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
Ungvári Nemzeti Egyetem
Ungvári Nemzeti Egyetem

Bevallom édesanyaként bizony bajban lennék, ha Kárpátalján élve történetesen továbbtanulni vágyó fiam lenne. A felsőoktatási intézmények idei felvételi oldalait böngészve ugyanis olyan érzésem támadt, mintha felborult volna Ukrajnában a világ rendje. Ez mondjuk az országban zajló háborús konfliktusok és az egyre nehezedő gazdasági helyzet tükrében nem is annyira meglepő és mégis…

Keresem az Ungváron székelő nemzeti egyetem magyar karán induló szakok listáján a … magyarokat. És alig találok magyar neveket. Igorivna, Ivanyivna, Vjacseszlavivna, Szerhijivna olvasom döbbenten a fiatalok apai neveit és bevallom, összeszorul a torkom. Lányok és lányok. Persze nem tudom csak sejtem, hogy ezek a nevek nem magyar nemzetiségű leendő egyetemistákat takarnak.
Eszembe jut, hogy hat évvel ezelőtt, az ukrán nacionalistákkal szembe szállva mennyit küzdöttünk ott élő magyarok ezért a magyar karért. A leépítés ahogy látom a magyar fizikussal idén el is indult. Nem indul első évfolyam… Aggodalmamat megosztom a felsőoktatási intézmény egyik munkatársával, aki olyan információkat is elárul, amitől még inkább elszomorodom. A magyar felvételizők hiánya is nagyon nagy gond, de a helyzetet súlyosbítja az, hogy egyre több kelet-ukrajnai költözik Kárpátaljára. A háborús konfliktus területéről, Donyeck megyéből illetve a Krím-félszigetről áttelepültek 4253 fő Kárpátalját választotta. A fiatalok és a rokkant, valamint az idős emberek száma meghaladja az ezret-ezret. Csak június óta 388 személlyel nőtt a migránsok száma. A menekültek havi 400 hrivnya állami támogatásban részesülnek, és számtalan kedvezmény illeti meg őket. Többek között, hogy az egyetemi felvételinél az ösztöndíjas helyekre elsőkként pályázhatnak.

Magyarán: ha a betelepültek elfoglalják a tandíjmentes helyeket, a többezres éves tandíjat egy egyszerű magyar család csemetéjének szinte lehetetlen megfizetni.

A másik probléma, hogy az új tanévben októbertől ismét lesz katonai tanszék az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Ez azt jelenti, hogy a diákok órarendjében ismét megjelenik a közel húsz éve már felszámolt katonai felkészítés tantárgya. Azon kívül az egyetem nappali tagozatán 140 hely várja azokat a fiatalokat, akik tartalékos tiszti rangot szeretnének szerezni. A diákok, lányok és fiúk egyaránt, három katonai szakma közül választhatnak. Ahogy az egyetem honlapján olvasom, a jelentkezőkkel folytatott felvételi interjú során ellenőrzik az illető hazafias hozzáállását, katonai szolgálatra való felkészültségét és pszichikai állapotát.

Ez is érdekelheti:  Rétvári Bence: brüsszeli bosszú az EU-bíróság ítélete

Ezen információk során megértem, hogy a kárpátaljai magyar szülők nem igazán adják a fiukat az ungvári, vagy akár más ukrán egyetemre. Mint ahogy egyetemi ismerősöm mondja: ahol képezik a katonákat, onnan akármikor el is vihetik! És ezt is meg lehet érteni.

Fedák Anita – Magyar Irodalmi Lap

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük