Egyesült Arab Emírségek: Az orosz olajat semmi sem helyettesítheti

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A világ energiapiacainak szükségük van orosz olajra és azt egyetlen termelő sem tudja pótolni – jelentette ki hétfőn Suhail al-Mazrouei, az Egyesült Arab Emírségek (EAE) energiaügyi minisztere.

Oroszország mintegy 10 millió hordó olajat termel naponta, ami az OPEC+ energiaszövetség megkerülhetetlen tagjává teszi – magyarázta al-Mazruei egy dubaji energiafórumon.

„A politikát félretéve, erre a mennyiségre ma szükség van” – hangoztatta, hozzátéve, hogy „nem látjuk azt, hogy bárki is helyettesíteni tudná Oroszországot a kitermelésben”.

Oroszország Szaúd-Arábia után a világ második legnagyobb kőolajexportőre. Oroszország ukrajnai hadműveletét követően egyes országok – élükön az Egyesült Államokkal – ígéretet tettek arra, hogy leállítják az orosz olaj- és gázvásárlást. Az Egyesült Államok, Európa és mások arra szólították fel az Öböl menti arab kőolajtermelő országokat, hogy fokozzák a kitermelést és segítsenek ezzel lejjebb nyomni a kőolaj árát, ami pár nappal ezelőtt 120 dollár fölé emelkedett hordónként.

A Nemzetközi Energia Ügynökség a hónap elején bejelentette, hogy úgy döntött, hogy 60 millió hordó olajat szabadít fel szükségtartalékaiból, mivel a globális olajpiacok már így is beszűkültek, ami miatt az árak nagyon ingadoznak, és a kereskedelmi készletek pedig 2014 óta a legalacsonyabb szinten vannak.

Sokan azonban kétségeiket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy lehetséges-e az orosz energiaforrás kivonása.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel a mindig “demokratikus” EU-ban az üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük