KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egy „viszonylag nyugodt” éjszaka Franciaországban: 1300 letartóztatás, 45 ezer rendőr az utcákon

Párizs külvárosában, Nanterre-ben eltemették azt a 17 éves fiatalt, akinek a halála miatt országszerte súlyos zavargások robbantak ki. A randalírozó csoportok kedd óta több ezer járművet felgyújtottak, épületeket rongáltak meg és boltok százait fosztották ki. Gérald Darmanin francia belügyminiszter szombaton újságíróknak azt mondta: a pénteki egy „viszonylag nyugodt éjszaka” volt, miután a rendőrök és a csendőrök több mint 1300 randalírozót vettek őrizetbe.

Már napnyugta előtt rendfenntartók ezrei lepték el az észak-franciarszági nagyváros, Lille központját, pénteken. Gérald Darmanin belügyminiszter közölte, hogy a szombat éjszaka „döntő fontosságú” lehet a kedd óta tartó zavargások megfékezésében, ezért országszerte 45 ezer rendőrt és csendőrt vezényelt az utcákra.

Párizsban is fokozott készültséget rendeltek el. A Bastille tér környékén a rohamrendőrök igazoltatták a csoportosan közlekedő fiatalokat. A zavargások kiindulópontjának számító Nanterre utcáin kilométeres sorokban álltak a rendőrségi járművek.

De így sem sikerült elejét venni a rombolásnak: éjfél körül már számos francia nagyvárosban lángoltak az autók, a szemeteskukák és dúlt a csata a rendbontók és a rohamrendőrök között.

Jóllehet az előző éjszakákhoz képest némiképp csökkent a zavargások intenzitása, országszerte több, mint 1300 embert vettek őrizetbe. A hatóságok szerint az előállítottak átlagéletkora 17 év.

Marseille központjában a randalírozó fiatalok tucatnyi üzletet kifosztottak, még egy fegyverboltba is betörtek a Le Parisien című lap értesülései szerint. Legalább öt vadászfegyvert elloptak, de lőszert nem sikerült szerezniük, mert a rendfenntartók megfékezték őket.

A dél-franciorzsági kikötőváros lakóit megdöbbentette a féktelen rombolás.

„Kész katasztrófa, életemben nem láttam ilyesmit. Erre nincsenek szavak. Nekem is van családom, de most fogalmam sincs, hogyan tovább, miből fogunk élni” – mondta könnyeivel küszködve az egyik kifoszott kereskedő.

A hétvégére tervezett nyilvános rendezvényeket országszerte elhalasztották. Lyon polgármestere további erősítést kért a rendőrségtől. Közben egyre több településen rendelnek el éjszakai kijárási tilalmat a 18 évesnél fiatalabbak számára.

Nanterre-ben szombaton eltemették azt a 17 éves fiút, akinek a halála kirobbantotta a zavargásokat.

Ez is érdekelheti:  A nándorfehérvári diadal emléknapján 📺

A rendőrök kedden, egy közúti ellenőrzésen, autójában lőtték le az algériai-marokkói származású Nahel M.-et. Az incidensről készült videofelvétel megerősítette, hogy a jármű mellett álló motoros járőr közvetlen közelről nyitott tüzet a sofőrre, amikor az megpróbált továbbhajtani. Az ügyészség emberölés gyanúja miatt emelt vádat a 37 éves rendőrjárőr ellen.

A nanterre-i temető környékén délután gyászolók százai gyülekeztek. A fiú családja arra kérte a sajtót, hogy ne készítsenek felvételeket a búcsúztatásról.

Az elmúlt napokban nemcsak a kormány, hanem a helyi önkormányzatok, szurkolói klubok,

de még 3972 a francia futballválogatott népszerű csapatakapitánya, Kylian Mbappé is a rombolás és a fosztogatás beszüntetésére szólította fel a fiatalokat.

„A tragikus haláleset miatti harag érthető, de az erőszak semmit sem old meg” – írta közelményében Mbappé, aki „önpusztító folyamatnak” nevezte a zavargásokat.

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Emmanuel Macron francia államfő elhalasztotta háromnapos németországi útját. Vasárnap érkezett volna Berlinbe, ahol 23 éve nem járt francia elnök hivatalos állami látogatáson.

 

hirado.hu

Kiemelt képen: Egy lelőtt tinédzser halála miatt tüntetők által felgyújtott autó ég Párizs Nanterre nevű elővárosában, 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték. (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)
Ez is érdekelheti:  A szlovén miniszterek részt vesznek a magyar EU-elnökség által szervezett budapesti találkozókon

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük