KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egy muszlim vallású krími tatár lett Ukrajna új védelmi minisztere

Ukrajna újonnan kinevezett védelmi minisztere, a közgazdasági végzettséggel rendelkező Rusztem Umerov még a magánszektorban kezdte pályafutását, amikor az ország egyik vezető mobilszolgáltatójához csatlakozott 2004-ben. Kilenc évvel később, 2013-ban megalapította saját befektetési cégét, az ASTEM-et és annak alapítványát.

A 41 éves krími tatár 2020 óta tagja az ukrán kormány munkacsoportjának, amely a Krím félsziget megszállásának megszüntetésére irányuló stratégián dolgozik.

A férfi muszlim vallású, és a szovjet Üzbegisztánban született, ahová a családját Sztálin idején száműzték. Umerov gyermekként visszaköltözött az ukrajnai Krímbe, amikor a tatárok visszatérhettek.

Volodimir Zelenszkij elnök nemrég Ukrajna fő privatizációs ügynökségének vezetőjévé nevezte ki Rusztem Umerovot. A férfi a pozíciójában teljesen megreformálta és felgyorsította az állami vagyon privatizációját a háború kezdete után.

2022 szeptemberében Umerov, aki akkor az Európa-barát Holosz párt törvényhozója volt, az Állami Vagyonalap vezetője lett, egy olyan ügynökségé, amely állami vagyontárgyakat értékesít magánbefektetőknek.

Az állami költségvetés általános alapja az idei évben eddig több mint hárommilliárd hrivnya bevételre tett szert az állami tulajdon privatizációjából és bérbeadásából Roksolana Pidlasa, az ukrán parlament költségvetési bizottságának elnöke szerint. A képviselő megjegyezte, hogy a privatizációs bevételek 2023 első nyolc hónapjában 8,4-szer voltak magasabbak, mint 2022 azonos időszakában. A bevételek növekedése annak is köszönhető, hogy a privatizációs cég sikeresen kiárusított egy kikötőt, több szállodát, nagyobb értékű ingatlanokat és vállalkozásokat.

Umerov emellett tagja volt annak az ukrán csoportnak is, amely 2022 márciusában, egy hónappal Oroszország teljes körű inváziója után, tárgyalásokat folytatott Oroszországgal.

A férfi mindezek mellett részt vett a fekete-tengeri gabonaegyezményről és a fogolycseréről szóló tárgyalásokon is, beleértve az ukrán Azov-harcosokat, akiket a déli Mariupol városáért folytatott harc során ejtettek fogságba 2022-ben. Tagja volt a delegációnak Zelenszkij májusi szaúd-arábiai látogatásán, és elkísérte a first ladyt, Olena Zelenszkát az Egyesült Arab Emírségekben tett márciusi látogatásán.

Ez is érdekelheti:  Trump alelnökjelöltje közölte, hogy miért kell gyorsan lezárni az ukrán konfliktust

Volodimir Zelenszkij vasárnap éjjel jelentette be, hogy leváltja Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, aki eddig a tárcát vezette a háború alatt. Az ukrán elnök lépése a korrupció elleni küzdelem jegyében született. A korábbi tárcavezető hétfőn benyújtotta lemondó levelét az ukrán parlamentnek.

Reznyikov elárulta, mekkora értékben kapott eddig Ukrajna fegyvereket

Zelenszkij az új védelmi miniszter kinevezését azzal is indokolta, hogy a társadalomnak és az ukrán haderőnek új megközelítésekre van szüksége.

Reznyikov távozását egyébként már régóta pedzegették, a minisztériumot a hadsereg „megrablásával” vádolták meg. Reznyikov irányítása alatt ugyanis félmilliárd hrivnyáért vásároltak téli ruházatot a katonáknak, amely valójában nyári ruha volt, és rendkívül rossz minőségű. Az ukrán katonák gyakran panaszkodnak arra, hogy alig jut el valami hozzájuk a különböző felajánlásokból a frontra.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Rusztem Uremov pénzember és politikus, Ukrajna új védelmi minisztere (Forrás: Rusztem Umerov/Twitter)

Kapcsolódó:

Zelenszkij kirúghatja védelmi miniszterét, Reznyikovot

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük