KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Reznyikov elárulta, mekkora értékben kapott eddig Ukrajna fegyvereket

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna nyugati támogatói legalább 100 milliárd dollár értékben adtak Kijevnek fegyvereket – ebből csak az Egyesült Államoktól több mint 50 milliárd dollárt – azóta, hogy tavaly februárban megkezdődött Oroszország katonai művelete Ukrajnában – mondta Alekszej Reznyikov védelmi miniszter legutóbbi interjújában, amelyben védelmébe vette minisztériumának beszerzési hatékonyságát.

Reznyikov a támogatások mértékét az Ukrinform állami médium által vasárnap közzétett interjúban hozta nyilvánosságra. A cikket ugyanazon a napon tették közzé, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Reznyikov leváltását tervezi, mert a védelmi minisztériumnak „új megközelítésekre és a kölcsönhatás új formáira van szüksége, mind a hadsereggel, mind a társadalom egészével”.

Reznyikov elmondta, hogy az általa becsült segélyek között szerepelnek az Ukrajnának adott fegyverek, lőszerek és egyéb katonai felszerelések értéke, valamint a katonai célú nyugati pénzügyi hozzájárulások.

Reznyikov védelmi miniszteri hivatali idejét több korrupciós botrány is beárnyékolta, elsősorban az ország hadserege számára abnormálisan magas áron beszerzett felszerelések és élelmiszerek miatt.

Az interjúban azonban kitartott amellett, hogy az általa vezetett minisztérium – amely elsősorban más országok finanszírozására támaszkodott, nem pedig Ukrajna saját védelmi költségvetésére – hatékonyan költötte el a pénzt, és elég „olcsón” tudta beszerezni a katonai szükségleteket.

„A hadiállapot idején a törvényes folyamatokat felhasználva, rövidített eljárás keretében mindenkivel és mindenre szerződést kötöttünk, amire szükségünk volt”

– állította, és kitartott amellett, hogy a „problémás” szerződések összege mindössze 2,7% körül volt.

„Ezért, ha a költségvetési pénzek felhasználásának hatékonyságát számoljuk, akkor amit a hadseregre költöttünk, azt olcsón, hatékonyan tettük”.

A Kijevnek nyújtott nyugati támogatás az elkövetkező években potenciálisan csökkenhet. Az EU állítólag egy ukrán katonai alap létrehozását tervezi, amely a következő négy évben évente 5 milliárd eurót (5,4 milliárd dollár) biztosítana fegyverekre és kiképzésre. Az amerikai támogatás 2024-ben valószínűleg jóval alacsonyabb lesz, mint idén – jelentette a Wall Street Journal a múlt hónap végén, azonosítatlan washingtoni forrásokra hivatkozva.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Reznyikov és Stoltenberg a németországi Ramstein légitámaszponton, 2023. január 20., péntek © AP / Michael Probst

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: