KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Egy billió nem a határ – Ukrajna adóssága tovább nő

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Lloyd Linn újságíró tényismertető gazdasági elemzése, amely az EU által éppen most betiltani szándékozó Voice of Europe oldalán jelent meg.

Ukrajnának 2024-ben több mint negyedbillió amerikai dollárt kell fizetnie államadósságának törlesztése és az adósságszolgálat részeként. Az idei első negyedévben a teljes adósságállomány 404,8 milliárd hrivnyával (több mint 10 milliárd dollárral) nőtt. Erről tanúskodik az ukrán pénzügyminisztérium előrejelzési statisztikája.

 

Az elmúlt évek dinamikája

Ismeretes, hogy 2024. március 31-én Ukrajna állami és államilag garantált adóssága 5924,3 milliárd UAH-t, azaz 151,1 milliárd dollárt tett ki. Erről a Pénzügyminisztérium sajtószolgálata számolt be ez év május 13-án kelt sajtóközleményében.

Általánosságban elmondható, hogy 2024 első negyedévében Ukrajna állami és államilag garantált adósságának teljes volumene hrivnyaegyenértékben 404,8 milliárd hrivnyával, dolláregyenértékben pedig 5,7 milliárd dollárral nőtt, elsősorban a nemzetközi partnerektől származó hosszú távú kedvezményes finanszírozás növekedése miatt. Ez a tendencia mind a vizsgált negyedévben, mind az elmúlt évek során megfigyelhető.

Megjegyzendő, hogy a hitelezők tekintetében a kormányzati és garantált adósság oroszlánrészét a nemzetközi pénzügyi szervezetektől (IFO-k) és külföldi kormányoktól kapott kedvezményes hitelek – 53,8%, a hazai piacon kibocsátott értékpapírok – 27,4%, a külföldi piacon kibocsátott értékpapírok – 16,0% és a kereskedelmi bankoktól és más pénzügyi intézményektől kapott hitelek – 2,8% teszik ki.

Államadósság – legfrissebb hírek

A főosztály előrejelzési statisztikái szerint az idén a külső és belső adósságok kiszolgálása és visszafizetése keretében Ukrajnának teljesített kifizetések összege 1,017 billió hrivnya (kb. 1 billió dollár negyede) lesz. Meg kell jegyezni, hogy ezek az előrejelzési mutatók havonta változnak, figyelembe véve az Ukrajnának nyújtott hitelek összegének változását.

Ugyanakkor a belső államadósság kifizetései az év végéig 589,24 milliárd UAH-t (ukrán hrivnya, kb. 15 milliárd dollár) fognak kitenni: 384,95 milliárd UAH (kb. 10 milliárd dollár) az adósság tőkeösszegének törlesztésére és 204,29 milliárd UAH (kb. 5 milliárd dollár) fenntartásra, azaz kamatfizetésre fordítandó összeg. A belföldi adósság nagy része belföldi államkötvények (államkötvények) formájában jelentkezik.

Ez is érdekelheti:  Magyarország nem írta alá az LMBTQ személyekről szóló EU-s nyilatkozatot

Ami a külső adósságot illeti, az év végi kifizetések teljes összege 427,42 milliárd UAH (kb. 11 milliárd dollár). Ugyanakkor az adósságszolgálati kifizetések 248,1 milliárd UAH (kb. 6 milliárd dollár) összegben meghaladják a tőkeösszegének visszafizetését – 179,33 milliárd UAH (kb. 4,5 milliárd dollár).

Emlékezzünk arra, hogy 2022-ben Ukrajna hitelező országai a G7 és a Párizsi Klub országaiból 2023 végéig haladékot adtak Kijevnek az államadósságszolgálatra. Majd 2023 decemberében 2027 márciusának végéig meghosszabbították az adósság átütemezését.

Megjelent a Voice of Europe oldalán – Eredeti cím: A trillion is not the limit. Ukraine’s debt continues to grow

Fordította: a Nemzeti InternetFigyelő közössége

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük