KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ébredezik a szlovák politika: egymás után kritizálják Orbán Viktor hétvégi szavait

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Andrej Danko, az SNS, illetve Richard Sulík, az SaS elnökei már korábban fennakadtak Orbán Viktor a hétvégén, Tusványoson elhangzott, Szlovákiára vonatkozó „elszakított országrész” kijelentésén. Kedd délutánra a Matica slovenská is felébredt, és a Demokrati is hallatta a hangját az ügyben.

A Matica slovenská tiltakozik Orbán Viktor kijelentése ellen

A Matica slovenská tiltakozik Orbán Viktor magyar kormányfő kijelentése ellen, aki „elszakított országrésznek” nevezte Szlovákiát.

A szervezet teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte Szlovákia szuverenitásának megkérdőjelezését.

Egyetért azzal, hogy jószomszédi kapcsolatokat kell ápolni a két ország között, de irredentizmus és revizionizmus nélkül. Állásfoglalásukat a szervezet titkára, Ján Seman közölte a TASR-rel.

„A Szlovák Köztársaság sosem volt a jelenlegi Magyarország elszakított része. A rég megszűnt Nagy-Magyarországgal kapcsolatos politikai anakronizmusok terjesztése rácáfol az őszinte és baráti magyar-szlovák viszonnyal kapcsolatos magyar kijelentésekre, amit csak erősít az a tény, hogy Orbán Viktor tavaly Nagy-Magyarországot ábrázoló sállal jelent meg egy labdarúgó-mérkőzésen” – szögezte le a Matica Slovenská vezetése.

A szervezet különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy a Nagy-Magyarországra vonatkozó közvetlen és közvetett utalások akkor hangzanak el, amikor Szlovákia megalakulásának 30. évfordulóját ünnepli, továbbá Csehszlovákia megalakulásának 105., és a Matica megalakulásának 160. évfordulóját.

A Matica a magyarosítás legfőbb akadálya volt, mely során magyar nemzetállamot akartak létrehozni,

más nemzetek és nemzetiségek nélkül” – tette hozzá a szervezet, és emlékeztetett a szlovák nemzetébresztők üldözésére.

Szlovákia sosem feledkezhet meg az erőszakos magyarosításról,

amely számos áldozatot követelt az önálló és szuverén Szlovákiáért harcolók közül. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elmúlt száz évben közel félmillió szlovákot asszimiláltak Magyarországon” – tette hozzá a Matica Slovenská.

Az állásfoglalást a Matica slovenská elnöksége, továbbá Marián Gešper, a szervezet elnöke és Maroš Smolec, a szervezet vagyonkezelője írta alá.

A Demokrati visszautasítja Orbán Viktor szavait

A Demokrati populizmusról és a szlovák-magyar jószomszédi kapcsolatok tönkretételével vádolja Orbán Viktor, egyben visszautasítja a magyar kormányfő hétvégi szavait.

Szlovákia demokratikus és szabad ország. Orbán Viktor kijelentéseivel tönkreteszi a jó szlovák-magyar kapcsolatokat.

A populista populista marad. Magyarországon és Szlovákiában egyaránt“ – írta a párt.

Orbán Viktor hétvégén a tusványosi nyári egyetemen mondott beszédében bírálta a szlovákiai magyar kisebbséget, mert annak ellenére, hogy az ország lakosságának körülbelül tíz százalékát alkotja, képtelen parlamenti képviselet biztosítani magának. Szerinte ez „gyenge teljesítmény”, és „ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben”. Orbán Viktor kijelentése miatt a szlovák külügyminisztérium bekérette Balogh Csabát, Magyarország szlovákiai nagykövetét, és magyarázatot kért a kormányfő szavaira.

Ma7.sk

Kiemelt kép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

One thought on “Ébredezik a szlovák politika: egymás után kritizálják Orbán Viktor hétvégi szavait

  1. AZ ERŐSZAKRÓL MEG CSAK ANNYIT, HOGY 1938 ELŐTTI IDŐSZAKBAN A HORTY ÁLTAL KIKÜLDOTT -RONGYOS GÁRDA-MELY TÁLYÉKOZÓDOTT A KINTI HELYZETRŐL,MERT MÁR HORTYÉK TUDTÁK A RÉSZBENI VISSZACSATOLÁSI TERVET-VALÓSZINÜLEG-A MOCSKOS ,TOLVAJ,DISZNÓ CSEH-SZLOVÁKOK AZ ELFOGOTTAK VÉGTAGJAIT LEFÜRÉSZELTÉK.NO DE EZT AZ ISKOLÁKBAN NEM SZABAD TANITANI.A MÁSIK PÉLDA A CSEH -SZARHÁZI BENES.-LÉGIÓJA 1918-1919 ÉVEKBEN GYERMEKEK ÉS IDŐSEKRE ADOTT LE SORTÜZET.VÉRFÜRDŐT RENDEZETT. EZ AZTÁN A BÁTOR NEM EMBEREK.EZENKIVÜL.1000ÉV ALATT A MAGYARSÁG NEM ASSZIMILÁLTA OLY MÉRTÉKBEN A SZLOVÁKSÁGOT MINT A CSEH ÉS SZLOVÁK BUSZKE SUBAFORGATÓ NÉPE 100 ÉV ALATT.TRIANON UTÁN AZ AKKORI SZLOVÁKOK MÉG A MAGYAR LÉTET IS JOBBNAK TARTOTTÁK MINT A CSEHSZLOVÁKOT.ERRŐL SEM BESZÉLNEK.KISANTANT.EZT LEHET VÁRNI TŐLLÜK.JA ÉS NEM TUDJÁK HOGY SEMMI SEM TART ÖROKKÉ.DE MAJD AZ UTDOK MEGÉRTIK ÉS MEGÉLIK.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: