KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Drámai az energiaválság egész Európában

Fokozódik az energiaválság Nyugat-Európában, ezért is hívott össze rendkívüli miniszteri értekezletet Orbán Viktor szerda reggel. Németországban a legnagyobb félelem abból származik, hogy többen nem bíznak abban, hogy az Északi Áramlaton való orosz gázszállítás leállítása csak időleges lesz – írja az Origo.

Egyre többen sürgetik a még működő atomerőművek üzemben tartását az országban, de a Zöldek és a szocdemek egyelőre ellenállnak. Nyugat-Európában az elmúlt egy évben a többszörösére nőttek az energiaárak, Nagy-Britanniában pedig újabb brutális áremelés következik. Az energiaválság legfőbb oka az elhibázott brüsszeli szankciós politika.

A háborús energiaárak és az európai energiaellátási problémák Magyarországra is kihatnak, ezért Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggelre a Karmelita kolostorba összehívta a kormánykabinetet, amelynek tagjai a szakmai kabineteket vezető miniszterek. A kabinetvezetői értekezletet azért tartják, mert energia-veszélyhelyzet van Európában; az ukrajnai háború miatt emelkednek az energiaárak, és az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban.

Pánik Németországban

Időközben Németországban különösen nagy a pánik az esetleges energiahiány miatt. Vésztervekkel készülnek a télre. Több városban például azt tervezik, hogy központi melegedőket nyitnak majd. Ezekre a helyekre menekülhetnek, akik nem tudnak fűteni a lakásukban. Csak látszólagos a nyugalom a Balti-tenger partján fekvő Lubmin kikötőjében. A német kisvárosnál érkezik ugyanis az ország területére az orosz földgáz az Északi Áramlat 1 gázvezetéken. A szállítást azonban a Gazprom hétfőn leállította, karbantartásra hivatkozva. A tervek szerint tíz nappal később újra jön majd orosz gáz a vezetéken, de Németországban sokan attól félnek, hogy nem biztos, hogy újraindul a szállítás.

Nagyon eltérő jelzéseket kaptunk Oroszországtól. A Kreml szerint az új gázturbinával a korábbinál sokkal többet tudnak majd szállítani. De érkezett néhány nagyon harcias bejelentés is. Őszintén szólva, senki sem tudja, mi lesz 

– fogalmazott Klaus Müller, a német Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke.

Ez is érdekelheti:  Trump és Biden beszélt egymással a merénylet-kísérlet után

Súlyos megrázkódtatás lenne

A német ipari termelés már tíz százalékkal csökkentette a földgázfelhasználását, miután az orosz szállító csaknem felével kevesebb energiahordozót küld, mint korábban.Kemény recesszióra számíthatunk, ha nem jön több orosz gáz. Ez nagyjából 5 százalék körüli gazdasági visszaesést jelent. Ahhoz tudnám hasonlítani, amit a 2008-2009-es gazdasági válság alatt tapasztaltunk. Vagyis súlyos megrázkódtatás lenne a német gazdaságnak – nyilatkozta egy német elemző.

A hatóságok vésztervei szerint szélsőséges esetben akár a védett fogyasztókat, vagyis például a háztartásokat, a kórházakat és a pékségeket is lekapcsolhatják a gázhálózatról. Ezért egyre több német település állít fel válságstábot, hogy felkészüljön az esetleges gázhiányra. A városok csarnokokat készítenek elő a szegényeknek és az időseknek – ezzel a címmel közölt cikket a német Bild. A napilap a Rajna-vidék-Pfalzban található Ludwigshafent hozza fel példának, ahol téli melegedőt alakítanának ki azoknak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy fűtsenek.

A cikk szerint Düsseldorfban a tartományi gazdasági tárca már ősztől kevesebbet szeretne fűteni.

SOK ÖNKORMÁNYZAT PEDIG AZ ÁRAMFOGYASZTÁSON SPÓROL, MIVEL A GÁZT GYAKRAN AZ ELEKTROMOSSÁG ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLJÁK. VAN, AHOL KÖZÉPÜLETEK VILÁGÍTÁSÁT VAGY A KÖZLEKEDÉSI LÁMPÁKAT KAPCSOLNÁK LE, LEGALÁBB ÉJSZAKÁRA.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható

Kiemelt kép: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/PATRICK PLEUL

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük