KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dr. Polgárdy Géza: Tizenkét aspiráns a francia államfői posztra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Március 7-én hétfőn a francia alkotmánytanács bejelentette, hogy az elnökválasztás április 10-i első fordulójában tizenkét jelölt indulhat. Az indulási szándékot március 4-én, pénteken 18 óráig lehetett bejelenteni. A francia választási rendszer különlegessége miatt azonban ez még nem volt elég, ugyanis minden aspiránsnak harminc megyéből kikerülő ötszáz támogatói aláírást is be kellett mutatnia, méghozzá egy meghatározott körből.

Polgármesterek, helyi, vagy országos, illetve európai parlamenti képviselők lehettek a támogatók, összesen 42 ezer tisztségviselőből kikerülve. Ebből végül aláírtak 13 672-en, érvényesen 13 427-en. Mivel e támogatói aláírások nem történhettek titkosan, a támogatói nevek nyilvánosságra kerülhettek, akadtak jelöltek, akiknél ennek az 500 támogatónak az aláírását összeszedni nehézségeket jelentett. Voltak ugyanis támogatók, akik tartottak a rájuk nehezedő esetleges nyomásgyakorlástól. Végül a következő tizenkét jelöltnek sikerült összeszednie a kellő számú támogatót a megjelölt körből.

Emmanuel Macron, jelenleg hivatalban lévő, centristának számító államfő, Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke, egyben jelöltje, Eric Zemmour jobboldali publicista, az általa alapított Visszahódítás párt vezetője, és Valerie Pecresse, a Köztársaságiak jelöltje.  Nicolas Dupont- Aignan a Talpra, Franciaország, Anne Hidalgo a Szocialista Párt, Jean-Luc Melanchon az Engedetlen Fran-ciaország, Yannick Jadot a Zöldek, Fabien Roussel a Francia Kommunista Párt jelöltjeként indul. Végül három, egészen csekély támogatottságú jelölt Jean Lassalle az Ellenállók, Nathalie Arthoud a Munkásharc, Philippe Pautou az Új Antikapitalista Párt képviseletében. A legfrissebb felmérések változatlanul Macron, valamint a fenti felsorolásban őt követő három jelöltnek adnak esélyt a mindent eldöntő második fordulóba jutásra. Ahová már csak ketten, az első forduló két legtöbb szavazatot elnyert jelöltje jut. Vagyis a tizenkét első fordulóban indulási jogot szerzett jelölt közül a felmérések szerint négyen is esélyesek a második fordulóba jutásra, nyolcan pedig még erre sem.  Hogy mi lesz? Meglátjuk…

Ez is érdekelheti:  Levédia krónikása: Miért tilos az orosz propaganda?

A szerző nyugd. jogász, közgazdász, szociológus, – de aktív közíró.

Forrás: Polgárdy Géza Blogja

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük