KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dollárösszeomlás? – A Nyugatot aggasztja a közös BRICS valuta terve

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A BRICS-országok egy arannyal támogatott közös valuta létrehozásával próbálják fedezni kereskedelmet az esetleges amerikai szankciók ellen. Várhatóan ez lesz a fő témája az augusztus 22-24-én Dél-Afrikában tartandó csúcstalálkozónak.

Több nyugati újság arról számolt be, hogy a közelgő csúcstalálkozón elfogadásra váró terv készül a BRICS egységes valuta létrehozására.

A Les Echos című francia lap szerint egy új nemzetközi valuta megjelenése felgyorsítaná a dollármentesítés folyamatát. Az öt BRICS-ország lakossága ma a világ népességének több mint 40 százalékát teszi ki. A BRICS-országok termelik a világ GDP-jének közel negyedét és a világkereskedelem 18 százalékát. Ez pedig elég lehet a „monetáris ambícióknak egy olyan többpólusú világ létrehozására, amelyet nem az USA ural” – vélik a franciák, akiknek Emmanuel Macron elnök állítólag személyes meghívást kér a dél-afrikai BRICS-csúcstalálkozóra.

A BRICS monetáris ambícióiról a Fortune újság is beszámolt. A hírügynökség azt írta:

„Az elmúlt évben Oroszország, Kína és Brazília fokozta a nemzeti valuták használatát. Irak, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek aktívan keresik a dollár alternatíváit. A központi bankok pedig arra törekszenek, hogy devizatartalékaik nagy részét a dollárról aranyba helyezzék át”.”

A BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, India, Kína, Dél-Afrika) közös fizetőeszközének ötlete figyelmet érdemel. De a projekt ugyanolyan nehezen megvalósítható, mint bármely más nemzeti valuta ötlete – mondta az orosz központi bank vezetője, Elvira Nabiullina az orosz jegybank pénzügyi kongresszusán. Továbbá kifejtette:

„Sok fél egyetértését igényli, ami nem egyszerű projekt. Ezért dolgozunk egyidejűleg a nemzeti valutákkal való elszámolások fejlesztésén és a fizetési rendszereinket összekötő infrastruktúra kialakításán – amire az üzleti életnek most van szüksége.”

Az orosz hatóságok már támogatták a BRICS-országok új valutájának létrehozására irányuló különböző elképzeléseket. Például az országok létrehozhatnának egy új valutát, amely mögött nem arany, hanem valódi erőforrások, például föld és ritkaföldfémek állnának – elmélkedett márciusban Alekszandr Babakov, az Állami Duma elnökhelyettese, aki kijelentette:

„Sem az euró, sem a dollár mögött nincs semmi, és országaink megtehetik azt, ami a Bretton Woods-i rendszert tönkretette”.

Egy évvel ezelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy egy nemzetközi tartalékvalutát a BRICS valuták kosara alapján dolgoznak ki.

A dollártól való függetlenedés álmát többek között Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök is megfogalmazta. Emellett a BRICS egységes valuta gondolata 2018-ban a Waldai Klubban is szóba került. Az elképzelés szerint a BRICS-országok nemzeti valutáiból álló, az SDR-hez (Special Drawing Right) hasonló valutakosarat hoznának létre. Egy adott valuta súlya ebben a kosárban a GDP szintjétől, a devizatartalékoktól, a kereskedelmi mérlegtől és az államadósság nagyságától függene.

A kínai tisztviselők eddig meglehetősen bizonytalanok voltak. Peking ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a dollár dominanciája miatt, és azt „a világgazdaság instabilitásának és bizonytalanságának egyik fő forrásának” nevezte.

A BRICS-országok közötti kölcsönös fizetésekhez szükséges közös valuta létrehozása várhatóan az egyik fő témája lesz a blokk augusztus 22-24. között Johannesburgban tartandó csúcstalálkozójának. A fő cél a kereskedelem egyszerűsítése és a dollár, valamint az euró függőségének csökkentése a nemzetközi fizetésekben.

A BRICS-országok évek óta fejlesztik pénzügyi infrastruktúrájukat. Az országok 2014-ben megalapították az Új Fejlesztési Bankot. A következő évben az országok pénzügyminiszterei konzultációkat kezdtek a SWIFT fizetési rendszer alternatívájának létrehozásáról. 2019 óta folyik a munka egy olyan egységes BRICS Pay fizetési rendszer kialakításán, amely az öt országon belül működik, és egységesíti a nemzeti fizetési rendszereiket. A teljes megvalósítás 2025-ben lehetséges. A nemzeti valuta- és tőzsdék platformjának létrehozását is fontolóra veszik.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: