KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dél-Korea Oroszországhoz és Kínához fordult segítségért

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Dél-Korea Oroszországhoz és Kínához fordult segítségért a rivális Észak-Korea rakétakísérleti programjának leállításában, azzal érvelve, hogy Phenjan veszélyezteti a békét és a stabilitást Északkelet-Ázsiában és azon túl is.

Kim Gunn nukleáris megbízott hétfő reggel telefonbeszélgetést folytatott a szöuli orosz és kínai nagykövettel, Andrej Kulikkal és Hszing Haiminggel, és “aktív együttműködést” kért Phenjan meggyőzésében, hogy tartózkodjon a “további provokációktól” és térjen vissza a párbeszédhez – áll a dél-koreai külügyminisztérium közleményében.

Kim azzal érvelt, hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakéta pénteki kilövése megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és újabb veszélyes incidenst jelentett Kim Dzsongun elnök rezsimje részéről.

Szöul segítségért folyamodott, miközben küldöttei arra készültek, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői rendkívüli ülésén fellépést kérjenek Észak-Korea legutóbbi rakétakísérletére válaszul. A dél-koreai diplomata “hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek, beleértve az Egyesült Államokat is, össze kell fognia és azonnal határozott ellenintézkedéseket kell hoznia” – közölte a minisztérium.

A Biztonsági Tanács állandó tagjaiként Oroszországnak és Kínának vétójoguk van minden olyan határozatot megvétózni, amely büntetné Észak-Koreát a stratégiai fegyverek tesztjei miatt. Oroszország a múltban mindkét fél részéről a Koreai-félszigeten a de-eszkalációra szólított fel, ami azt jelentené, hogy Phenjan állítsa le a nukleáris kísérleteket, az Egyesült Államok és Dél-Korea pedig függessze fel a térségben tartott közös hadgyakorlatait. Amerikai tisztviselők ezt az elképzelést “sértőnek” nevezték.

Kulik tavaly arra figyelmeztetett, hogy csak a diplomácia hozhat békét a félszigetre.

“Meggyőződésünk, hogy az egyenlőség elvein alapuló, lépésről lépésre történő, fokozatos és szinkronizált tevékenység lehetővé teszi a Koreai-félsziget denuklearizációjának biztosítását, és megalapozza az béke és biztonság szilárd rendszerét” – mondta a nagykövet a TASZSZ orosz hírügynökségnek egy tavaly decemberi interjúban.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát a legutóbbi interkontinentális ballisztikus rakéta indítás miatt. Csö Szon-hui észak-koreai külügyminiszter hétfőn válaszul “az USA bábjának” nevezte Guterrest. Az észak-koreai fegyverteszteket “az önvédelemhez való jog törvényes és igazságos gyakorlása”-ként védte, mondván, hogy azok válaszul történtek az Egyesült Államok és szövetségesei “provokatív atomháborús próbáira”.

Ez is érdekelheti:  A kínai miniszterelnök nem akart találkozni a német alkancellárral

Orosz Hírek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük