KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

De jó lenne tudni, hogyan került a nyakunkba Cseh Katalin! – Ugye?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vajon nem több megfontoltsággal húznák be az ikszet a polgárok, ha tudnák, hogy tettük a következmények függvényében visszakereshető?

Ungváry Zsolt írása a Mandinerről:

A demokrácia egyik velejárója, hogy az emberek bizonyos időközönként választásokon dönthetnek arról, hogy kik, illetve milyen irányultságú pártok képviseljék őket a politikai testületekben. Más kérdés, hogy vajon ezen parlamentáris rendszerek állampolgárai inkább érzik-e úgy, hogy a hatalom birtokosai az ő érdekeik szerint ténykednek, mint mondjuk egy középkori jobbágy.

A közeljövőben két alkalom is lesz, amikor a legkiválóbbakat megbízhatjuk az értünk végzett fáradságos munkával.

Mind Európában, mind a lakóhelyünkön.

Évszázadok során kiérlelt közmegegyezés szerint a választójog akkor jó, ha általános, egyenlő és titkos. Az általánossal eltöröltünk minden különbséget nemre, fajra, vagyoni helyzetre, származásra tekintettel, egyetlen cenzust hagytunk meg: az életkorit. Ezt azt jelenti, hogy egy 16 éves, tájékozott, érdeklődő srác nem szavazhat, a demens öreganyja, aki nem tud különbséget tenni Momentum, Párbeszéd, 2RK, Mindenki Magyarországa és R2-D2 között (vagyunk ezzel így páran…), viszont igen.

Az egyenlő választójog is addig szép, amíg a polgármesteri szék vagy a parlamenti mandátum kiosztásakor ugyanannyit ér a hajléktalan munkanélküli, a milliárdokat adózó nagyvállalkozó, az atomfizikus, a történész és az orvos szavazata, de egy ennél kisebb volumenű döntésnél (el kell-e végezni a vakbélműtétet) már szomorúak volnánk, ha (mondjuk) a sebészprofesszor véleménye ugyanolyan súllyal esne a latba, mint az éjszakai portásé.

Cikkem témája azonban ezúttal a titkos választójog itt most fel nem részletezendő nagyszerűségének elismerése mellett az a felvetés, vajon nem mentesít-e ez mindannyiunkat a felelősség alól.

Nem tudható, nem kérhető számon, kinek köszönhetünk egy-egy politikust és adott politikai irányvonalat. Nem húznák-e be több megfontoltsággal az ikszet akkor a polgárok, ha tudnák, hogy tettük a következmények függvényében visszakereshető? (Megjegyzem, az online felületek kommentelőinek névtelensége teljesen tönkretett minden normális vitát, ezért – bár lehet, hogy néha érdekes volna – én például soha nem olvasom el, amit a cikkeim alá írnak.)

mert akkor a részvétel mértéke visszaállna a békebeli, szigorúan cenzusos voksolásokéra (ámbár ki tudja, nem volna-e úgy üdvözítőbb), de csak nagyobb figyelemmel csinálunk mindent, amihez a nevünket adjuk. Hány és hány vélemény, határozat és szerződés alá írjuk oda a nevünket, amelyek pedig sem a mi életünket, sem az ország sorsát nem befolyásolják olyan mértékben, mint egy politikai választás.

Amerikában (ugye ismerjük, a demokrácia hazája!) kifejezett nyilvántartások vannak, amelyek rögzítik a demokrata és republikánus szavazókat.

(Ez egyébként egy előválasztásnál elég praktikus is, nem hekkelhetik meg ellenérdekelt csoportok a jelölőversenyt, hogy aztán végül Iowában a köztársaságiak a Two-tailed Dog Party elnökét indítsák.) Nálunk is lehetne regisztrálni a szimpátiánkat, így világossá válna, kik juttatták ki Brüsszelbe ezt a két szerencsétlen momentumost

(akik miatt késett a tanárok béremelése), vagy esetleg kik lesznek majd, akik a nem is létező Tisza Pártnak adnak biankó felhatalmazást a nem is tudjuk, mire.

Praktikusan megtehetnénk, hogy aki a családtámogatásokat ígérő pártra szavazott, az – amennyiben kedvencei hatalomra kerülnek – előnyt élvezzen eme támogatásoknál.

Aki az ikszelésnék nem tartotta fontosnak a családi adókedvezményt, a babaváró hitelt vagy a CSOK-ot, az ne is vehesse fel.

De hogy ne tartsanak részrehajlónak, ugyanígy megvalósíthatnánk azt is, hogy aki a háborúpárti, Ukrajnába fegyvert és katonát küldeni igyekvő mozgalmakra adta a voksát, elsőbbséget élvezhessen majd a sorozásnál.

Mandiner

Kiemelt képen: Cseh Katalin / Fotó: MTI/Illyés Tibor

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük