KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Csehországban nőtt az orosz kőolaj importja tavaly

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben – közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója csütörtökön Prágában.

Csehország tavaly 7,4 millió tonna kőolajat importált, nagyjából annyit, mint 2022-ben. Az orosz kőolajon kívül a többi kőolaj a Németországot és Csehországot összekötő IKL vezetéken érkezett az országba.

Az IKL az olasz kikötővárosból, Triesztből kiinduló Transalpoki Kőolajvezeték, a TAL leágazása. A korábban aláírt megállapodások alapján már folyamatban van a TAL kapacitásbővítésének az előkészítése, amely lehetővé teszi, hogy Csehország függetlenné váljon az orosz kőolajtól. Az IKL kapacitása, évi 11 millió tonna kőolaj, már most elegendő lenne.

A munkák értéke meghaladja az 1,6 milliárd koronát (24,6 milliárd forint). A vezeték bővítésének befejezését a jövő évben tervezik. Ezzel lehetővé válna, hogy a Csehországba irányuló vezetékek kapacitása évi négymillió tonnával nyolcmillió tonnára bővüljön, amivel gyakorlatilag Prágának már nem lenne szüksége a Barátság vezetéken érkező orosz kőolajra.

Korábban a kőolajon kívül Csehország az oroszországi gázszállításoktól is függött. Az Ukrajna elleni orosz katonai támadás előtt az orosz földgáz tette ki a csehországi gázfogyasztás 97 százalékát. Tavaly ez az arány 3,8 százalékra csökkent – közölték Prágában.

Ez is érdekelheti:  Putyin elrendelte az American Express bank felszámolását

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük