KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Cseh elnök: A Nyugatnak fel kell készülnie a kedvezőtlen ukrajnai kimenetelre

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus nem biztos, hogy Kijev győzelmével végződik, és a nyugati támogatóknak fel kell készülniük egy ilyen eredményre – mondta Petr Pavel cseh elnök a The Guardian című napilapnak.

„Úgy gondolom, mindent meg kell tennünk… ami a rendelkezésünkre áll, hogy bátorítsuk az ukránokat és támogassuk őket a sikerben. De belsőleg más eshetőségekre is fel kell készülnünk”

– mondta Pavel, aki Londonban tartózkodott III. Károly király koronázása alkalmából.

Sok múlik majd Ukrajna tervezett tavaszi ellentámadásának kimenetelén – magyarázta a cseh vezető, aki hírszerzési háttérrel rendelkezik, és 2015 és 2018 között a NATO Katonai Bizottságának elnöki tisztét töltötte be.

Kijevnek „nem szabad alábecsülnie az oroszokat, mert azok elegendő emberrel és katonai felszereléssel rendelkeznek”

– tette hozzá.

„És persze az, hogy védelembe helyezkednek, megkönnyíti a dolgukat, ugyanakkor Ukrajna szörnyű veszteségeket fog elszenvedni, még akkor is, ha jól felkészülnek. Egy olyan ellenséget megtámadni, mint Oroszország nehéz lesz, miközben az oroszokat ezzel a támadással nem lepik meg”.

A cseh elnök, aki április végén szlovák kollégájával, Zuzana Caputovával Kijevbe látogatott, azt nyilatkozta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lőszert kért tőlük. Kijevben úgy vélik, hogy még mindig nincs meg mindenük az ellentámadás megindításához – tette hozzá.

„Lehet, hogy egyesek számára fennáll a kísértés, hogy sürgessék őket (ukránokat), hogy eredményeket mutassanak fel”, de hagyni kell, hogy az ukránok teljes mértékben felkészüljenek az orosz arcvonalak elleni támadásra

– figyelmeztetett Pavel.

„Rendkívül káros lesz Ukrajnának, ha ez az ellentámadás kudarcot vall, mert nem lesz több esélyük, legalábbis az idén nem”

– jelentette ki Pavel.

Április végén Zelenszkij biztosította a külföldi újságírókat, hogy az „ellentámadás megtörténik”, és reményét fejezte ki, hogy sikeres lesz. Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter is azt mondta, hogy a kijevi csapatok „általában készen állnak a támadásra”, és csak a felsőbb vezetők utasításaira várnak.

Ez is érdekelheti:  Német hírszerzés: 2023-ban Ukrajna az ISIS tranzitállomása volt

A Politico néhány héttel ezelőtti jelentése azonban azt állította, hogy Ukrajna legfőbb támogatója, az Egyesült Államok amiatt aggódik, hogy az ellentámadás eredménye elmaradhat a várakozásoktól.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Petr Pavel cseh elnök © AFP / Michal Cizek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük