KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Cseh államfőválasztás – Folytatódik a voksolás

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Folytatódik szombaton a csehországi elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, hogy Petr Pavel nyugalmazott tábornok, vagy Andrej Babis volt kormányfő lesz az utódja Milos Zemannak, akinek második mandátuma március elején lejár, és harmadik ciklusra nincs törvényi lehetőség.

A két jelölt közül az győz, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét.

A választási helyiségek reggel nyolckor nyíltak, és délután kettőig lesznek nyitva. A voksolás eredményét a cseh statisztikai hivatal a késő délutáni órákra ígérte.

A választások iránti érdeklődés magas. Pénteken, a voksolás első napján átlagban 40-50 százalék között mozgott a részvétel, sőt számos helyen az ötven százalékot is meghaladta – derült ki a statisztikai hivatal kimutatásából.

A vezető cseh politikusok, Milos Zeman államfő, Petr Fiala kormányfő, illetve a két jelölt már péntek délután leadták szavazatukat.

Öt éve a második körben 66,6 százalékos volt a részvétel, két hete, az idei első fordulóban a választók 68,24 százaléka járult az urnákhoz. A szombati prágai sajtó arra számít, hogy a részvétel a két héttel ezelőtti arányokat is meghaladja.
Rendbontásokról, incidensekről nem érkezett jelentés.

Babiš a minap bejelentette, hogy halálos fenyegetéseket kapott. Korábban arról számoltak be, hogy feleségének golyót küldtek postán. A milliárdos a „gyűlölet és agresszió” megszüntetését követelte. Erre riválisa élesen reagált, és azt mondta Babisnak, hogy a feszült légkör „az ön kampányának eredménye”.

(MTI, NIF)

Kiemelt kép: novinky.cz

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: