KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Civil békecsúcs Bécsben az oroszellenesség jegyében

Oroszországot elítélő nyilatkozatot adtak ki arról a béketanácskozásról, amelyet amerikai és nyugat-európai szervezetek rendeztek Bécsben június 10-11. között.

Az ismeretlenség homályából előkerült Nemzetközi Béke Iroda (International Peace Bureau) által kiadott nyilatkozat véglegesített szövegéből még az eredeti tervezetben szerepelt passzus is kikerült, amely a NATO „társfelelősségéről” tett említést.

Zárónyilatkozatukban a tanácskozás szervezői azonnali tűzszünetet és tárgyalásokat követelnek az ukrajnai háború befejezéséért. Civil diplomáciai közbenjárást helyeznek kilátásba országaik nagyköveteinél, köztük az oroszoknál, miközben elítélik Oroszországot.

A békekonferenciát szervező csoport nem tartott igényt a résztvevők véleményére a zárónyilatkozat jóváhagyásában, vitát sem kezdeményezett róla. A „békecsúcs” végén felolvasták, mintha mindenki egyetértésével találkozna.

A Magyar Békekör egyesület és a Fórum a Békéért mozgalom képviselője a zárónyilatkozat tervezetének ismeretében még a tanácskozás első napján bejelentette, hogy tekintettel Oroszország elítélésére nem írja alá a nyilatkozatot, és nem adja hozzá a nevét.

Hozzászólásában Simó Endre feltette a kérdést: miféle békét akarnak önök, ha elítélik azt, akivel békét akarnak kötni? A civil diplomácia csak akkor végezhető komolyan, ha a szembenálló feleket nem elítélik, hanem igyekeznek összeboronálni. Kitartó munka szükséges hozzá, hogy a felek elismerjék egymás jogos érdekeit, legfőképpen azt, hogy saját biztonságukat nem érvényesíthetik a másik fél kárára. Hozzáfűzte: Oroszországnak ugyanolyan joga van biztonságban élni, mint bárki másnak.

Reiner Braun, az IPB vezetője a Magyar Békekör véleményére válaszul közölte: nemzetközi koalíciójuk egységét nem akarják kockáztatni azzal, hogy a konfliktust kiváltó okokkal foglalkozzanak, mert abban különböznek a vélemények, hanem a konfliktus megoldására összpontosítanak. Nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogyan lehet a konfliktust megoldani kiváltó okainak kiküszöbölése nélkül.

Wilhelm Langthaler, az osztrák Társadalmi Koalíció a Békéért és a Semlegességért összefogás képviselője, Simó Endrével egyetértésben úgy ítélte meg, hogy a közép- és kelet-európai országok békemozgalmai a bécsi „békecsúcsnál” többet tudnának tenni országaik békéjéért és semlegességéért. Ezért olyan regionális tanácskozást javasolnak, amelynek homlokterében a „frontállamok” békés jövője állna.

Ez is érdekelheti:  NVB: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást

Bécs, 2023. június 13. kedd (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt képen az IPB tanácskozás látható

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük