Büntető eljárás alá kerülhet az ukrán főparancsnok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán bűnüldöző szervek, köztük az Állami Nyomozó Iroda (DBR) és a belföldi hírszerzés (SBU) több magas rangú katonai tisztségviselő ellen is vizsgálatot indít az ország déli részén a Moszkvával folyó konfliktus első napján történt események miatt – jelentette csütörtökön a BBC Ukraine forrásokra hivatkozva.

A csatorna szerint már több mint 50 személyt hallgattak ki a nyomozás során. Igyekeznek megállapítani azokat a körülményeket, amelyek lehetővé tették a gyors orosz előrenyomulást az ország déli részén, például azt, hogy elmulasztották lerombolni az akkori ukrán Herszon régiót az orosz Krím félszigettel összekötő hidakat.

A vizsgálat várhatóan érinti az Ukrán Fegyveres Erők parancsnokát, Valerij Zaluzsnyij tábornokot is – állítják a BBC Ukrajna forrásai. A folyamatban lévő büntetőeljárás a csatorna szerint már „Zaluzsnyij-ügy” néven vált ismertté. Eddig azonban a kijevi legfőbb tábornokot nem idézték be a nyomozók, és hivatalosan sem vonták be az ügybe.

A tábornok már előzőleg tanúvallomást tett a déli ukrán védelem összeomlásáról egy különleges bizottság előtt. Zaluzsnyij meglehetősen ellentmondásos megjegyzéseket tett a testület előtt, ragaszkodott ahhoz, hogy minden erőfeszítést a háború megvívására kell fordítani, nem pedig a vádaskodásra, és kijelentette, hogy „mindenkinek meglesz a maga verziója” a déli eseményekről – jelentette a BBC.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük