KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bloomberg: Az EU a 12. Oroszország elleni szankciócsomagot készül véglegesíteni

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió az utolsó simításokat végzi az Oroszországgal szembeni 12., Ukrajnával kapcsolatos szankciócsomag kidolgozásában – jelentette hétfőn a Bloomberg a folyamatban lévő megbeszéléseket ismerő forrásokra hivatkozva.

A hírportál szerint ez a készülő szankciócsomag várhatóan olyan további intézkedésekre összpontosít majd, amelyekkel akadályozni lehet Oroszországot abban, hogy kijátssza a korábban bevezetett korlátozásokat, különösen a szankcióval sújtott áruknak a közvetítő országokon – például Törökországon és az Egyesült Arab Emírségeken – keresztül történő behozatalára irányuló törekvéseit.

Források szerint az EU szankciós listája bővülhet, hogy igazodjon a G7-ek közelgő, az orosz gyémántvásárlásra vonatkozó tilalmához, amelyet várhatóan a következő hetekben jelentenek be. A tervezet az orosz gyémántok beszerzésének közvetlen és közvetett tilalmát irányozza elő január 1-jétől.

Emellett az új uniós csomag állítólag tartalmazni fog egy javaslatot az orosz központi bankhoz tartozó befagyasztott eszközökből származó nyereség lehetséges felhasználására vonatkozóan is. Az ezen eszközök lefoglalásának jogszerűségéről Ukrajna támogatása érdekében már hónapok óta folynak a tárgyalások, amelyek információk szerint a megoldáshoz közeledhetnek.

Továbbá az Európai Bizottság várhatóan javaslatot tesz az orosz központi banki eszközök által az uniós elszámolóházakban keletkezett jövedelmekre kivetett különadó bevezetésére.

Egyes tagállamok, köztük Lengyelország és a balti államok a jelentések szerint további korlátozásokat javasoltak az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjára és az informatikai szolgáltatásokra vonatkozóan. E javaslatok konkrét részleteit egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

Ez az országok csoportja az orosz nukleáris ipar ellen irányuló szankciókat is támogatta. Az erre az ágazatra vonatkozó korábbi szankciós törekvések azonban elmaradtak, elsősorban azért, mert számos ország – köztük számos uniós ország – függ az orosz nukleáris üzemanyagtól.

Az új szankciócsomag bejelentése vagy október első felében, vagy a következő hónapra tervezett EU-USA csúcstalálkozón történik meg.

Moszkva ukrajnai katonai műveletének tavaly februári kezdete óta az EU 11 szankciócsomagot vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek az orosz gazdaság különböző ágazatait és pénzügyi intézményeit célozták. Egyes tagállamok a jelentések szerint aggodalmukat fejezték ki, hogy már nem sok szankciós eszköz maradt, miközben azt sürgetik, hogy Brüsszel hatékonyan hajtsa végre a meglévő korlátozásokat.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: orosz élelmiszerüzlet polcai / Fotó: Gettyimages.ru 

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: