KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Birodalmi arrogancia: az EU már Moldovát is zsarolja

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Parlament azt követeli Moldovától, hogy szüntesse be az orosz gáz importját és vezessen be embargót a Gazprommal szemben.

Az európai képviselők megszavazták, hogy Moldova megkapja az EU tagjelölti státuszát, de közben azt is értésére adták Kisinyovnak, hogy ezt csak akkor teszik meg, ha az ország lojális az EU elvárásaihoz.

A megszavazott állásfoglalás 19. pontja megjegyzi, hogy az Európai Parlament üdvözli az Európai Tanács március 24–25-i határozatát és felkéri a tagállamokat, hogy közös platformon keresztül vásároljanak földgázt, cseppfolyósított földgázt és hidrogént, amely a nyugat-balkáni államok és a keleti partnerség három társult országa (Moldova, Grúzia, Ukrajna) számára szintén elérhető lesz.

„Ebben az összefüggésben megismételjük felhívásunkat, hogy haladéktalanul vezessenek be embargót az orosz gázra, és felkérjük a moldovai hatóságokat és a bizottságot, hogy működjenek együtt annak érdekében, hogy pontosan felmérjék a Moldovai Köztársaság gáztárolási szükségleteit az elkövetkező időszakban” – áll a határozatban.

Emlékeztetünk arra, hogy annak ellenére, hogy Kisinyov nem teljesítette az adósságok fizetésére vonatkozó szerződéses feltételeket, a Gazprom május 1-jétől nem állította le a kőolaj szállítását a régióba az országba. Natalia Gavrilitsa miniszterelnöknek elismerte, hogy az alternatív energiaforrások ára a nemzetközi piacon túl magas és megfizethetetlen a köztársaság költségvetése számára.

„Lehetőségünk van alternatív forrásokból földgázhoz és energiaforrásokhoz hozzájutni, azonban ezeknek az ára nagyon magas, jóval magasabb, mint a jelenlegi beszerzési ár. Ezért szeretnénk meghosszabbítani a szerződést a Gazprommal” – jelentette ki a kormányfő.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: