KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Biden és Scholtz Oroszország ellen a végsőkig

Az Oroszországgal való kiegyezés további elutasításának jeleként Amerika újabb egy milliárd dollár értékben szállít fegyvert Ukrajnának, a német kormány pedig közölte, hogy nem áll szándékában üzembe helyezni az Északi Áramlat-2 gázvezetéket annak dacára sem, hogy Németország nélkülözésnek néz elébe – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

2021. augusztusa óta az Egyesült Államok 9,8 milliárd dollár értékben szállított fegyvert és lőszert a kijevi rezsimnek. Legújabb egymilliárd dolláros szállítmánya pótlólagos lőszert tartalmaz a nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszerekhez, és fejlett föld-levegő rakétarendszerekhez, továbbá 1000 Javelin rakétát és több száz AT4 páncélelhárító rendszert, 50 páncélozott orvosi kezelőjárművet és egészségügyi felszerelést, Claymore gyalogsági lőszert és C-4 robbanóanyagot, valamint 75 ezer 155 mm-es tüzérségi lőszert, 20 darab 120 mm-es aknavetőrendszer és 20 ezer lőszert hozzá.

Egy hete Berlin jelentette be, hogy olyan korszerű fegyver rendszereket küld az ukrán hadseregnek, amilyeneket még a Bundeswehrnél sem állítottak rendszerbe.

Biden elnök és Scholtz kancellár elszántsága arra utal, hogy megnyerhetőnek tartják a háborút, a kétséges katonai győzelem reményében készek további ukrán életeket feláldozni, s hagyni, hogy orosz gáz híján visszaessen a termelés, a lakosságnak pedig nélkülöznie kelljen.

A nyugati hatalmaknak nem sikerült elfogadtatniuk az olajexportáló országokkal az orosz olajra javasolt „ársapkát”. Hogy kívülről szabják meg az orosz olaj árát, és megakadályozzák, hogy az általuk maximált árnál drágábban adhassák el. Ezért most a felé vettek irányt, hogy teljesen megtiltsák az orosz olajimportot. Zelenszkij ukrán elnök azonnal pozitívan reagált a Hetek Csoportjának (G7) tervére, és a szankcióra hivatkozva leállíttatta a Barátság vezetéken keresztül áramló orosz olajt. Intézkedésének fő szenvedő alanya Magyarország, Szlovákia és Csehország.

Ott tartunk, hogy hazánk olajellátása nem Oroszországon múlik, hanem Ukrajnán és nyugati szövetségesein.

Ez is érdekelheti:  A Trump elleni merénylet-kísérlet megbonyolítja Biden kampányát

Augusztus 10-én életbe lépett az Európai Unió rendelete az energiafelhasználás 15 százalékos csökkentéséről. Ennek értelmében 2022. március 31-ig 15 százalékkal csökkenteni kell a gázfogyasztást. A rendelet hatálya alól Magyarország és Lengyelország annak ellenére sem vonhatja magát ki, hogy ellene szavazott. Pénteken ugyanis minősített többséggel elfogadták, augusztus 1-től visszamenőleg. Ha a brüsszeli bizottság vészhelyzetet hirdetne ki, aminek valószínűsége nem csekély, tekintettel a gyorsan romló helyzetre, akkor a 15 százalékos csökkentést azonnal végre kellene hajtani, és belső energia átcsoportosításokat rendelhetnének el a tartalékkal rendelkező országok, köztük Magyarország kárára, és a hiányt szenvedők javára.

Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy az EU, adminisztratív eszköz híján az érintett államoknak járó pénz visszatartásával kényszerítené rá akaratát a szembeszegülőkre.

A Magyar Békekör tudósítója felhívja a figyelmet arra, hogy hazánknak immár nemcsak brüsszeli politikai nyomással és anyagi-politikai zsarolással kell szembenéznie, hanem Zelenszkijék is visszaélnek helyzetükkel, és a Druzsbán nem jön olaj.

Ilyen körülmények között még tisztázatlan, orosz részről milyen feltételhez kötik annak a 700 millió köbméternyi gáznak a szállítását, amit Szijjártó Péter külügyminiszter július végén kért Moszkvában a hosszú távú szerződésben foglalt mennyiségen felül.

Berlin, Washington, Moszkva, 2022. augusztus 10. szerda (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Reuters

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük