KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Berlinben megy a hiszti, amiért a Gazprom csaknem teljesen leállította a gázszállításokat

Berlin elítélte az orosz Gazprom energiaipari óriásvállalat döntését, amely technikai nehézségek miatt csaknem teljesen leállította az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállítást, Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a lépés politikai indíttatású volt.

“Az a benyomásom, hogy ami tegnap történt, az politikai döntés, és nem olyan döntés, amely technikai szempontból indokolható”

– mondta Habeck szerdán újságíróknak.

A Gazprom közölte, hogy napi 67 millió köbméterrel, mintegy 100 millió köbméterre csökkenti az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül történő gázszállítás kapacitását. A vállalat kifejtette, hogy kénytelen volt csökkenteni a szállításokat egy Siemens típusú gázkompresszoregységben keletkezett műszaki hiba miatt, amelynek javítása a nyugati szankciók fogja. Az Északi Áramlat gázvezeték kijavított gázszivattyúzó egységeit ugyanis nem lehet visszaszállítani egy kanadai gyárból az ország Oroszország elleni szankciói miatt.

“A nagyjavítás előtti idő lejárta miatt (a Rosztyehnadzor, az orosz felügyeleti hatóság utasításainak megfelelően és az egység műszaki állapotát figyelembe véve) a Gazprom leállítja egy másik Siemens gázkompresszoregység működését a Portovaja kompresszorállomáson”

– áll az energetikai cég közleményében.

Habeck azonban kétségbe vonta ezt az értékelést, és kételyeinek adott hangot, hogy egyetlen egység leállítása valóban az áramlás mintegy 40 százalékát érintheti-e. A miniszter azt is elmondta, hogy a csővezetéken végzett karbantartási munkálatokat, amelyek “releváns” hatással lettek volna az áramlásra, a Siemens csak idén ősszel végezte volna el.

Habeck azt is hangsúlyozta, hogy az említett karbantartási munkálatok nem tartoznak az Oroszországgal szembeni szankciók hatálya alá, és elárulta, hogy személyesen egyeztetett az Európai Bizottsággal ebben a kérdésben. Berlin tárgyalásokat folytat Ottawával arról is, hogy a Kanadában rekedt gázkompresszoregységek a szankciók hatálya alá tartoznak-e vagy sem – mondta Habeck.

A Balti-tenger alatt futó Északi Áramlat az oroszországi Portovaja kompresszorállomást köti össze az északkelet-németországi Greifswaldban lévő céllomással. Az európai piacra évente mintegy 55 milliárd köbméter gáz érkezik a vezetéken keresztül.

Ez is érdekelheti:  Von der Leyen „fuldoklik a dühtől" Magyarország miatt – a franciák elárulták, hogy miért

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük