KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Belgiumban és Svájcban is zavargások törtek ki Franciaország után (videó)

A közösségi oldalakon szerveződnek a fiatalok, a svájci kormány már a határokat is lezárja, hogy elkerüljék a nagyobb zavargásokat.

Franciaország forrong, miután rendőri igazoltatás során egy rendőr lelőtt egy 17 éves gyereket. Egészen pontosan előző kedden a francia rendőrség igazoltatásra megállított egy lengyel rendszámú Mercedest vezető, algériai származású 17 éves gyereket, Nahel Merzoukot, aki az igazoltatás közben megpróbált egyes beszámolók szerint elhajtani, másik beszámolók szerint áthajtani a rendőrökön, így azok tüzet nyitottak rá, amibe Nahel belehalt.
Az incidensből egy hatalmas, öngerjesztő forrongáshullám kerekedett Franciaország szerte.

Azaz inkább „frankofónia-szerte”, ugyanis a friss hírek szerint Franciaország után Belgiumban és Svájcban is zavargások törtek ki. Lausanne városában, Svájc francia ajkú részén például szombaton éjjel több mint száz fiatal fosztogatott, valamint a rendőrökre Molotov-koktélt dobtak, aminek következtében hét embert letartóztattak Az egyik legnagyobb svájci lap így ír az eseményekről:

„A franciaországi helyzetet idéző erőszak tört ki Lausanne-ban”

A lausanne-i városi rendőrség közleménye szerint a hét letartóztatott személy közül hat kiskorú, portugál, bosnyák, szomáliai, svájci, grúz és egy szerb, a hetedik pedig egy 24 éves svájci férfi. Pont ezt megelőzően szombaton reggel-napközben arról szóltak a svájci hírek, hogy féltek a lakosok, hogy a zavargások átterjednek Franciaországból, ugyanis a Genftől egy lépésre lévő Annemasse-ban is megjelentek a fosztogatók.

Genfben erre válaszul megpróbálták a hatóságok lezárni a tömegközlekedést, s felfüggesztették a határátlépést

– ugyanis Genf és Annemannes nagyjából olyan, mint Budapest és Érd, hiába van egy országhatár a két város között – viszont ez a fizikai zár nem állította meg a forrongó hangulat átterjedését Svájcba: a lausanne-i rendőrség szerint a városban elkövetett cselekmények közösségi oldalakon közzétett felhívások eredménye volt.

A város biztonságáért felelős önkormányzati képviselő nyilvánosan elítélte az „erőszakos cselekményeket”, melyeket „szervezett kísérleteknek” nevezett arra, hogy kifosszák az üzleteket, amelyre szerinte (is) nincs semmi mentség. Viszont meg kell jegyezni azt is, hogy Svájc többi francia nyelvű kantonjában nem volt ekkora zavargás. Genfben volt a rendőrség jelentése szerint egy-két elszigetelt incidens, de messze nem akkora mértékűek, mint a lausanne-i.

Belgium se járt sokkal jobban

Belgiumban péntekre virradóan állt a bál: Brüsszelben több mint 60 embert tartóztattak le, Liège-ben pedig négyet. Ilse Van de Keere belga rendőrségi szóvivő szerint a Brüsszelben letartóztatottak zavargásokat akartak kiprovokálni a belvárosban, s felgyújtottak legalább egy autót. De azért Ilse Van de Keere hozzátette, hogy csütörtök este is volt Brüsszel több pontján különféle incidens, amelyek során fiatalok csaptak össze a rendőrökkel. Különösen érdekes, hogy a 64 megerősített letartóztatottból 48 volt kiskorú.

A belga rendőrség által „összegyűlésekként” eufemizált incidensek a főváros szívében,

a La Monnaie-nál, Lemonnier környékén és Anneessens kerületben történtek – relatíve távol az uniós negyedtől. Ugyanezen a környéken volt látható az a plakátkiállítás, amelyben 13 közel-keleti hátterű fiatal halálával példálózva szólítottak fel a Frontex megszüntetésére; ugyanis szerintük azt a 13 embert az EU határai ölték meg.

Ez is érdekelheti:  Kreml: a feszültséget növelik Ursula von der Leyen védelmi unióra vonatkozó tervei

Belgium miniszterelnöke, Alexander De Croo reakciójában leszögezte, hogy ami Franciaországban történik, annak semmi köze ahhoz, ami náluk történt. Emellett leszögezte, hogy „egyáltalán nem fogadhatjuk el ezt a fajta forrongást”. Csütörtök óta viszont több mint 200 fiatalt tartóztattak le Brüsszelben, nagy részüket „megelőző intézkedések” keretében.

Mandiner

Kiemelt kép: Kiégett autók Lyonban
Forrás: Nicolas Liponne / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük