KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Bajban Scholzék: széteshet Németország népszerűtlen kormánya

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Nagy pofont kapott az Alkotmánybíróságtól a német kormány: alkotmányellenesnek nyilvánították a Covid-pénzek átcsoportosítását, amellyel a koalíció a környezetvédelmi stratégiát finanszírozta volna. Sokan már a kormány esetleges széteséséről beszélnek.

Amikor a német szociáldemokraták 2021-ben hármas szövetséget kötöttek a zöldekkel és a szabaddemokratákkal, a szokatlan koalíciót úgy adták el, mint ami gyökeresen meg fogja változtatni a német politikát.

Két év után azonban a koalíció romokban áll – írja a Politico oldalán Matthew Karnitschnig.

A német legfelsőbb bíróság szerdán alkotmányellenesnek nyilvánította a koalíció környezetvédelmi stratégiájának központi elemét, vagyis azt, hogy átcsoportosítsák a Covid-19 vészhelyzeti alapból megmaradt 60 milliárd eurót a koalíció éghajlatvédelmi programjának finanszírozására.

Mint a szerző leírja: a német kormányok nem szoktak összeomlani, mivel általában két párt alkotja őket. Azonban most egyre többen felvetik Németországban, hogy esetleg Olaf Scholz ejti a zöldeket és a liberálisokat, és koalícióra lép a kereszténydemokratákkal.

A Politico szerzője azonban azt írja, erre kevés esély van, különösen, mivel a kereszténydemokraták magasan vezetnek a szociáldemokraták előtt, és nem érné meg nekik egy ilyen félidős koalíció.

A szakértelem hiánya 

A szerző rámutat, hogy júliusban hasonlóan kínos helyzetbe került a kormány, amikor a bíróság felfüggesztett egy szavazást a Bundestagban, mivel a kormány nem adott elég időt az ellenzéknek arra, hogy áttekintse a törvényjavaslatot.

A felmérések szerint a balos koalíció Németország történetének egyik legnépszerűtlenebb kormánya.

A németek 40%-a azt szeretné, hogy oszoljon fel a kormány és jöjjön egy új választás.

Adóvita 

A koalíció legnagyobb problémája, hogy a zöldek és a liberálisok a fiskális kérdésekben nem értenek egyet. A Covid-pénzek felhasználása eredetileg arra lett volna jó, hogy kielégítse a szabaddemokraták fiskális igényeit és eleget tegyen a zöldek környezetvédelmi prioritásainak is.

A szerző szerint lehetetlen a 60 milliárd eurós hiány pótlása. 

Az egyetlen lehetőség a liberálisok által ellenzett adóemelés, vagy épp ellenkezőleg: a zöldek és a szociáldemokraták által ellenzett kiadáscsökkentés lenne.

Ez is érdekelheti:  Medvegyev a pokol lovasára bízná Joe Bident

A Christian Linder által vezetett FDP drámaian rossz eredményeket produkált a regionális választásokon, miután szembe ment a saját szigorú fiskális nézeteivel és elfogadott több költségvetésen kívüli „árnyékbüdzsét”, beleértve a speciális klímaalapot.

Németország 2024-re szóló 446 milliárd eurós rendes költségvetése nincs veszélyben, azonban számos infrastrukturális beruházás és környezetvédelmi támogatás jövője kétséges – írja a Politico szerzője.

A koalíció a rendes szövetségi költségvetésen kívüli 60 milliárd euróból létrehozta az úgynevezett „Éghajlatváltozási Alapot”, és a pénzt már korábban elkülönítette töltőállomásokra és a vasúti pályák korszerűsítésére.

Mint a szerző megjegyzi: Németország költségvetése már így is a végletekig feszített.

A bíróság döntését követően Olaf Scholz ugyanakkor kijelentette: nincsenek veszélyben a terveik.

„A parlamenttel együtt alaposan ki fogjuk értékelni a döntés részletes indoklását és annak következményeit” – mondta Scholz újságíróknak, hozzátéve, hogy a kormány új tervet fog kidolgozni az éghajlatvédelmi alap finanszírozására.

Mandiner

Kiemelt képen: a fél szemére idén megsérült Olaf Scholz kancellár a Bundestagban (fotó: Michel Kappeler, AFP)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük