KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az USA tagadja, Irán állítja: amerikai tengeralattjárót kényszerítettek a felszínre

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A USS Florida titokban próbált áthajózni a Hormuzi-szoroson

Az iráni haditengerészet elfogott egy amerikai tengeralattjárót a Hormuzi-szorosban, és arra kényszerítette, hogy a felszínre emelkedjen és megváltoztassa az irányát

– közölte újságírókkal csütörtökön Shahram Irani ellentengernagy. Az Egyesült Államok ugyanakkor tagadta az incidens tényét.

Irani szerint az atommeghajtású USS Florida teljes csendben közeledett a szoros felé, amikor egy iráni Fateh-osztályú dízel-elektromos tengeralattjáró felfedezte.

Az iráni hajó arra kényszerítette az amerikai tengeralattjárót, hogy a felszínre emelkedjen, és a víz felszínén keljen át a Hormuzi-szoroson”

– mondta Irani az ISNA hírügynökség szerint.

Iráni hozzátette, hogy az amerikai tengeralattjáró megpróbált iráni vizekre behatolni, de a Fateh figyelmeztetését követően megváltoztatta az irányát. Az admirális felszólította az Egyesült Államokat, hogy adjon magyarázatot arra, hogy a Florida miért próbálta megsérteni Irán határait, és leszögezte, hogy az amerikai hajóknak” minden nemzetközi szabályt be kell tartaniuk ezentúl”.

Az USA tagadja, hogy a találkozóra valaha is sor került volna. „”Amerikai tengeralattjáró sem ma, sem a közelmúltban nem haladt át a Hormuzi-szoroson” – mondta Timothy Hawkins, az amerikai ötödik flotta parancsnoka a Reutersnek.

„Az állítás újabb iráni dezinformációt jelent, amely nem járul hozzá a regionális tengeri biztonsághoz és stabilitáshoz”

– tette hozzá Hawkins.

Az amerikai haditengerészet azonban a hónap elején közölte, hogy a USS Florida a Közel-Kelet felé tart, hogy az ötödik flottával együtt járőrözzön. A haditengerészet ritkán jelent be ilyen manővereket, de valószínűleg azért hozta nyilvánosságra a Florida útját, hogy elrettentse Iránt attól, hogy izraeli tulajdonú hajókat vegyen célba a Perzsa-öbölben, ahogy azt amerikai és izraeli tisztviselők állították.

Kiemelt képen: A USS Florida áthalad a Szuezi-csatornán a Vörös-tenger felé, 2023. április 7. © AFP / Amerikai Védelmi Minisztérium

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: