KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az USA óva intette Kínát, hogy segítse Oroszországot

Ha Kína „katonai vagy egyéb segítséget” nyújt Oroszországnak, „annak jelentős következményei lesznek”

Washington “jelentős következményekkel” fenyegette meg Pekinget, ha az gazdasági, katonai vagy politikai segítséget nyújt Oroszországnak.

Az Egyesült Államok óva intette Kínát attól, hogy bármilyen módon segítse Oroszországot – erősítette meg hétfőn a Fehér Ház azt követően, hogy Joe Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és egy magas rangú kínai diplomata találkozott.

Ha Kína “katonai vagy egyéb segítséget” nyújt Oroszországnak, “annak jelentős következményei lesznek” – mondta újságíróknak Jen Psaki, a Fehér Ház sajtószóvivője. Arra vonatkozóan, hogy ez mivel járhat, Psaki csak annyit mondott, hogy az Egyesült Államok “egyeztetni fog partnereivel és szövetségeseivel, hogy meghozzák ezt a döntést”.

A szóvivő megjegyzései Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan és a kínai nagykövet, Jang Csie-csi (Yang Jiechi) római találkozója után hangzottak el.

Vasárnap, a találkozót megelőzően Sullivan az amerikai médiának azt mondta, hogy a Fehér Ház “közvetlenül, négyszemközt közli Pekinggel, hogy a nagyszabású szankciók kijátszására irányuló erőfeszítéseknek vagy az Oroszországnak nyújtott támogatásnak feltétlenül következményei lesznek”.

“Nem fogjuk megengedni, hogy ez folytatódjon, és hogy Oroszország számára ez mentőöv legyen ezekből a gazdasági szankciókból, a világ bármely országából, bárhol a világon” – tette hozzá.

Egy meg nem nevezett Pentagon-tisztviselő hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy az USA azt látta, hogy Kína “alapvetően hallgatólagos jóváhagyást ad ahhoz, amit Oroszország tesz”, és “nagyon szorosan figyelni fogja”, ha Peking bármilyen katonai támogatást nyújt Moszkvának.

Ez a névtelen forrásra hivatkozó nyilatkozat a hétvégén széles körben terjedt, miszerint Oroszország katonai és pénzügyi segítséget kért Kínától. A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője, aki Psaki sajtóértekezlete előtt tájékoztatta a sajtót, nem volt hajlandó kommentálni ezeket a riportokat.

“Általánosságban csak annyit mondanék, hogy jelenleg mély aggodalmaink vannak Kína Oroszországhoz való közeledése miatt, és [Sullivan] egyenesen beszélt ezekről az aggodalmakról, valamint bizonyos lépések lehetséges következményeiről” – mondta a tisztviselő.

Ez is érdekelheti:  „Börtönbe kellene mennie, nem pedig az Európai Bizottságba” – kőkeményen beleállt a lengyel EP-képviselő Ursula von der Leyenbe

A médiabeszámolókkal kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország segítséget kért, Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője a Reutersnek vasárnap azt mondta, hogy “soha nem hallott ilyesmiről”, és azt mondta, Kína prioritása az, hogy “megakadályozza, hogy a feszült helyzet eszkalálódjon vagy akár kicsússzon az irányítás alól”.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian hétfőn újságíróknak azt mondta, hogy a megjelent sajtóhírek az orosz segítségkérésről “dezinformációk” az Egyesült Államok részéről. Hozzátette, hogy Peking továbbra is ellenzi az “egyoldalú szankciókat”, és hogy kormánya határozottan meg fogja védeni a kínai vállalkozások jogait.

Moszkva a múlt hónapban csapatokat küldött Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajlandó végrehajtani a Donbassz régiókra vonatkozó béketervet a minszki megállapodásokat. Ukrajna ezt indokolatlan támadásnak nevezte. Az Egyesült Államok és szövetségesei Kijev mellé állva szankciókat léptettek életbe Oroszország ellen, amelyek célja az ország gazdaságának hosszú távú “megbénítása”, és fokozták az ukrán hadseregnek szánt fegyverszállításokat.

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük