KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukrán védelmi tanács titkára: Ukrajna nem vet be orosz területek ellen ATACMS rakétákat

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ukrajna nem használ majd oroszországi területek elleni támadáshoz nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat, amelyeket az Egyesült Államok biztosít majd számára – közölte Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára az ABC spanyol lapnak adott nyilatkozatában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett kedden.

A tisztségviselő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok által biztosított nagy hatótávolságú rakétákat „kizárólag Ukrajna területének védelmére fogják használni”. „Orosz terület ellen nem vetjük be, erről megállapodásunk van partnereinkkel” – szögezte le. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte a háború orosz területre átvitele szükséges Ukrajna védelme érdekében, de az ukrán hadsereg saját fegyvereivel csap le oroszországi katonai létesítményekre, ahonnan – mint mondta – „szinte naponta támadások érik gyermekeinket”. Leszögezte azt is, hogy Ukrajnának nem áll szándékában orosz civileket támadni.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) információi szerint az ukrán fegyveres erők HIMARS-rakétával eltaláltak egy ideiglenes orosz irányítóközpontot a dél-ukrajnai Herszon megyében, aminek következtében nyolc orosz tiszt életét vesztette, hét megsebesült – hozták nyilvánosságra az SZBU-nál. Az Ukrajinszka Pravda megjegyezte, hogy a szolgálatnál nem közölték, mikor történt ez a támadás. Az SZBU nem megnevezett munkatársa ugyanakkor viedófelvételt is átadott a műveletről a hírportálnak. A rakéta az SZBU szerint akkor csapódott az épületbe, amikor a 70. orosz gépesített lövészhadosztály 24. gépesített lövészezredének tisztjei épp napi értekezletüket tartották.

Az Ukrajinszka Pravda helyi kormányzók beszámolóiból készített keddi összefoglalójában azt írta, hogy az orosz erők a hétfőn Ukrajna-szerte 11 régiót támadtak az ország keleti, déli, északi és középső részeiben. Zaporizzsja megyében egy, Donyeck megyében két, Herszon megyében pedig hat lakos vesztette életét.

Az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett délelőtti helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz egységek jelentős veszteségeket szenvedtek el Bahmut és Szoledar között a donyecki régióban, Zaporizzsja térségében pedig Melitopol irányában civilek házaiba költöznek be, és az udvarokon állítanak fel tüzelőállásokat.

Ez is érdekelheti:  Ez várhat a kárpátaljai magyarokra – kényszerhelyzetbe került Ukrajna

„Az orosz megszállók cinikusan továbbra is megsértik a nemzetközi humanitárius jog normáit: beköltöznek civilek otthonaiba, és emberi pajzsként használják őket. Így Zaporizzsja megyében, a felszabadult Robotine és a megszállt Tokmak között lévő Nove faluban az orosz csapatok civilek lakta házak udvarait használjak lőállásként” – írta a vezérkar.

 

Kiemelt képen: ATACMS föld-föld rakéták /Fotó: © Censor

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük