Hirdetés

Az ukrán hadsereg „királyi gárdistái” kihívóan kérkednek Andrej Koszjak elrablásával

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ebből az írásból képet kaphatunk arról: az ukránok miért rabolták el a luganszki megfigyelő misszió tisztjét. Áldozatukat miért, miről vallatják, mik alapján akarják majd elítélni – és milyen koholt ügyekben akarják majd felhasználni. A fordításban nagybetűvel kiemeltük azokat a vádakat, amelyek különös súllyal eshetnek latba.

Bizony, azt kell mondanunk, szörnyű, rettenetes jövő vár az ukrán diverzánsok által a szolgálati helyéről elhurcolt luganszki tűzszünet-ellenőrző tisztre. Ezek között a legsúlyosabb államellenes (mármint a náci-Ukrajna szempontjából), alapvetően koholt olyan vádak szerepelnek, amely A DONBASSZ SZABADSÁGÁÉRT HARCOLÓ NÉPEINEK, TOVÁBBÁ OROSZORSZÁGNAK, TERRORISTÁKKÉNT  A NEMZETEK KÖZÖSSÉGÉBŐL VALÓ KIÁTKOZÁSÁT CÉLOZZÁK. Ez olyan cél, aminek érdekében a vétlen áldozatnak a legszörnyűbb, válogatott eszközökkel történő kínzásától, tudatmódosító preparátumoktól való – akár hetekig, netán hónapokig tartó gyötrésétől sem fognak visszariadni.

Demokrácia? Emberi jogok? Jogállamiság? Ugyan, hol élünk mi? Akik minket folyvást erre oktatnak minket, elszámoltatnak, szégyen- és kínpadra vonnak – azok a legfőbb gonosztevők! Azok – miközben degenerált hóbortok korlátozása miatt járatnak velünk Canossát – támogatták és támogatják most is AZT A TERRORISTA – nyakig véres, tömeggyilkos, háborús bűnös – ÁLLAMOT, AMELYIK ÁRTATLAN EMBEREK MEGKÍNZÁSÁVAL, MÁS ÁLLAMOT KÉSZÜL, maga helyett, MEGTENNI TERRORISTA ÁLLAMNAK. Védik az azonos neműek szerelméhez való jogot az egyik helyen – DE NEM VÉDIK AZ ÉLETHEZ – a biztonságos, az emberhez méltó élethez – VALÓ JOGOT MÁSHELYÜTT.

Az ukrán hadsereg „királyi gárdistái” kihívóan kérkednek Andrej Koszjak elrablásával

Az ukrán hadsereg Danyiil halicsi királyról (1) elnevezett 24. önálló gépesített dandárjának parancsnoksága hivatalosan jelentette: ennek a dandárnak a katonái rabolták el Andrej Koszjakot, az EBESZ misszióhoz akkreditált luganszki képviselet munkatársát.

A 24. önálló gépesített dandár törzse (az egységet nevezik még „Királyi dandárnak” is) Szeverodonyeckben (2) állomásozik. Ott, ahol a kollaboránsok „bírósága” pár napja meghozott végzésével börtönbe vetette Koszjakot. Ez év őszén a „királyi dandár”, büntető különítményként az ukrán hadsereget és a Luganszki Népköztársaság Népi Milíciáját egymástól elválasztó tűzszüneti vonal mentén teljesít szolgálatot. A „királyi brigád” sajtószolgálata jelentette: október 13-án a 24. dandár katonái – Luganszk megye nyugati, Ukrajna által ellenőrzött részén, Zolotoje város közelében, az ukrán hadsereg nemrégiben elhagyott állásaiban – „az orosz hadseregnek az SZCKK (a tavaly július 20-án aláírt tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésére létrejött háromoldalú ellenőrző bizottság) karszalagjait és az EBESZ sisakját viselő tisztjeit” vették észre.

A 24. dandár parancsnokságának közlése szerint „az orosz zsoldosok”, közöttük Andrej Koszjak, állítólag felderítést végeztek az ukrán hadsereg állásaiban. A különítményesek azt állítják: Koszjak „annyira belejött «az SZCKK megfigyelőjének» szerepébe, hogy egészen közel ment a harcállásokhoz, ahol aztán a „királyi dandár” katonái elfogták”.

„Az orosz tiszt durván megsértette a tűzszünetről a közelmúltban elért megállapodást. Jogtalanul tartózkodott az ukrán hadsereg területén. Ha ő az SZCKK megfigyelője lett volna, akkor az ukrán hadsereg állásait, semleges övezetként elválasztó földsáv túlsó oldalán kellett volna tartózkodnia. Ott, a másik – a szakadárok és orosz zsoldosok által elfoglalt földsávból követte figyelemmel az EBESZ különleges megfigyelő missziója a terület aknamentesítése végett megindult munkálatokat. Ott kell, hogy létesüljön egy új ellenőrző-áteresztő pont Ukrajna és a Donbassz megszállt területei között. Ez az orosz zsoldos viszont az ukrán hadsereg területein tartózkodott, ráadásul fegyverrel. Az SZCKK megfigyelői számára kategorikusan tilos lőfegyvert tartani maguknál” – állítják a „királyi dandárnál”.

A különítményesek azzal dicsekednek, hogy összekötözték az „orosz zsoldos” kezeit, a szemeit pedig körbetekerték ragasztószalaggal. Az SZCKK megfigyelőjétől elvették a luganszki Népi Milíciától kapott kitüntető jelvényét, Makarov típusú kézi lőfegyverét, az LNR Honvédelmi Minisztériuma által kiállított katonakönyvét, mobiltelefonját, a 2021 februárjában Rosztov megyében kiállított orosz állampolgársági útlevelét. A mobiltelefonon levő fényképeket áttekintve a „királyi gárdisták” figyelmét főleg azok a felvételek váltották ki, amelyeken Koszjakot, tüzérségi fegyverekkel a háttérben fényképezték le. A különítményeket főleg az a fotó érdekelte, amelyen Koszjakot egy 120 mm kaliberű tarackágyúval együtt vették le. A tarackágyú, egy a luganszki Népi Milícia fegyverek javításával foglalkozó szakaszának a műhelyében áll, nem harcra kész állapotban. Az ilyen, háborús időben, de nem harcok során készült, szokványos fényképfelvételeket most úgy állítják be, mint annak bizonytékait, amivel most Koszjakot vádolják: AZ OROSZ ZSOLDOSOK ÁLTAL UKRAJNA ELLEN ELKÖVETETT HÁBORÚS BŰNTETTEK (kiemelés a fordítótól)

„Az elfogott, Koszjak nevű HÁBORÚS BŰNÖS (kiemelés a fordítótól) Alcsevszkből származik, korábban ukrán állampolgár. 2014-ben, UKRÁN ÁLLAMPOLGÁRKÉNT (kiemelés a fordítótól) csatlakozott AZ OROSZ KATONAI FELDERÍTÉS IRÁNYÍTÁSA ALATT ÁLLÓ, „CCCP-Brjanka” nevű bandita formációhoz, amely mostanra betagozódott «az LNR nevű terrorszervezet Népi Milícia 2. sz. hadtestéhez». A «CCCP-Brjanka» tagjaként Koszjak részese volt AZ UKRÁN HADSEREG ÉS POLGÁRI LAKOSSÁG ELLEN AZ OROSZ ZSOLDOSOK ÉS AZ «LNR» TERRORISTÁI  ÁLTAL ELKÖVETETT HÁBORÚS BŰNTETTEKNEK . Aktívan kivette részét az „ATO” (3) és az EEM” (4) erőivel szemben Luganszk megyében tanúsított ellenállásból. Egyebek mellett aknavetőből lőtte az ukrán fegyveres erők állásait, akik Luganszk megyében Ukrajna alkotmányát és területi integritását védelmezik a szakadároktól és az orosz megszállóktól. Andrej Koszjak Popasznajában és Zolotojéban (6) BŰNCSELEKMÉNYEKET KÖVETETT EL AZ UKRÁN HADSEREG ELLEN. Andrej Koszjak szerepel «a Luganszki Népi Milícia 6-os, Matvej Platov atamán nevét viselő kozák ezrede» egyik alegységének tagnyilvántartásában” – áll a 24. önálló gépesített dandárjának közleményében.

A dandár közleményében szó esik arról is: Andrej Koszjakot igen nehéz lett volna „OROSZ TERRORISTAKÉNT” beazonosítani, ha elrablásának napján nem lettek volna vele személyes iratai. Amelyek megerősítették, hogy orosz állampolgár, illetve a Luganszki Népköztársaság Népi Milíciájában szolgál. „Koszjak ezt aztán tényleg elbaltázta” – gúnyolódnak az elrabolt luganszki megfigyelőn a 24. dandár szóvivői irodáján – utalva a fogoly családnevének jelentésére.

Az oroszországi és luganszki katonai szaksajtó rámutat: Andrej Koszjakot olyan személyek rabolták el és hurcolták ukrán ellenőrzés alatt álló területre, akik az ilyen jellegű diverziós akciókhoz is jó képesítéssel rendelkeznek. Az a „Danyiil halicsi király” nevét viselő dandár az ukrán hadseregen belül egyike a legkiválóbb, elit egységeknek. Úgy tartják: ennél a dandárnál nyoma sincs az „Egyesített Erők Műveletének” más különítményeseinél szokásos általános iszákosságnak, a kábítózásnak, a fosztogatásoknak, a szívatásoknak. A dandár katonai, erkölcsi és lélektani szempontból való felkészültsége például szolgál az „Egyesített Erők Műveletében” (EEM) részt vevő többi – fegyelmezetlen, rosszul kiképzett egység számára – állítják az ukrán hadseregnél.

2014 óta a Donbasszban a dandárt az első vonalakban állomásozó ukrán erők belső körén belül helyezik el. A frontvonalon, az ukrán védvonalak külső körében az ukrán csapategységek közül az erkölcsileg leromlottakat helyezik előtérbe. Úgy tartják: a kinézetre részegekből, fosztogatókból álló egységek látványa megtéveszti a népköztársaságok felderítését, a népköztársaságok hadseregei így elvesztik éberségüket. Ezt használják fel a „királyi dandárhoz” hasonló elit egységek, amelyekre vár az a feladat, hogy bevégezzék a népköztársaságoknak „lerongyolódott” egységekkel vívott harcokban elernyedt, vagy éppen megtépázódott egységeinek végleges szétzúzását. A „királyi dandár” taktikájának elve valahogy így foglalható össze: „Téveszd meg ellenfeledet, és mérj rá csapást onnan, ahonnan a legkevésbé várja azt”.

A 24. önálló gépesített dandárról úgy tartják, hogy az a leendő ukrán tábornokok kiképző iskolája. Még jóval 2014 előtt abban a dandárban szolgált Valerij Zaluzsnij, az ukrán hadsereg, és elődje, Ruszlan Homcsak, továbbá Szergej Najev is, az „EEM” főparancsnoka. Mindezek az ukrán tábornoki egyenruhát viselő háborús bűnösök – a 24. gépesített dandár egykori parancsnokai.

Megjegyzések:

(1)  Danyiil XIII. századi halicsi nagyfejedelem, majd király. Védte hazáját a tatároktól. De ellenünk és a lengyelek ellen is kellett védekeznie.

(2)  2014 nyári offenzívája során az ukrán hadsereg a Donbassz (ezen belül Luganszk megye) nagy részét el (vissza) foglalta. Az elfoglalt területeken visszaállították az ukrán közigazgatást. A megyeszékhely visszafoglalásáig Szeverodnyeck várost tették meg „Luganszk megye” székhelyének.

(3)  Az ukrán hadsereg 2014 áprilisától már megindult a Donbassz népmozgalmainak a vérbe fojtására. A harcok először Szlavjanszk városánál törtek ki. Május 2-án a Donbassz elleni katonai büntető expedíció hivatalosan is megindult. Több okból is titkolni kellett, hogy a hadsereg valójában az országhatárokon belül, az ország népé ellen kezdett háborút. Ezért fedőnévként a „Terrorellenes Művelet” elnevezést találták ki. A legenda szerint orosz diverzánsok, terroristák törtek be Ukrajnába. Az „orosz agresszió” ürügyén pumpolja Ukrajna a Nyugatot, újra és újra, katonai és polgári segélyekért (amelyek egy jelentős része az ukrán elit zsebébe vándorok. Az foglyul ejtendő célszemély alighanem megfontolt kiválasztásánál is szempont volt, hogy őt „orosz terroristának” lehessen beállítani.

(4)  Porosenkó akkori elnök 2018 tavaszán nevezte át az országon belüli hadműveletet „Egyesített Erők Műveletének” (EEM – orosz betűszóval: OOSZ). Addigra már közismert tény lett, hogy itt katonai művelet zajlik. A külvilágban már senki sem vette zokon, hogy a hadsereg saját népe ellen háborúzik.  Porosenkó – a hadsereg főparancsnokaként –magának akarta a közelinek remélt győzelmet. Ezért az irányítást kivette vetélytársának, Arszen Avakov belügyminiszternek a kezéből.

NewsFront

Kapcsolódó:

Az SZBU-nál kínozzák az elrabolt luganszki megfigyelőt II.

Facebook hozzászólások

%d bloggers like this:

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás