Az ukrán gazdasági csoda – jelentős növekedésről számol be az ország statisztikai szolgálata

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán bruttó hazai termék (GDP) április és június között jelentősen, 19,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Ukrán Állami Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

A jelentős – a rekordot jelentő – emelkedést az alacsony bázishatásnak tulajdonítják, amely a röviddel az ukrajnai orosz katonai művelet kezdete után bekövetkezett meredek visszaesést követte.

Az ország gazdasága 10 százalékkal zsugorodott 2023 januárja és márciusa között. A tavalyi második negyedévben GDP-je nagymértékű, 37,2%-os visszaesést szenvedett el. A visszaesés mértéke 2022 második felében mintegy 30%-ot tett ki.

Az alacsony bázishatás mellett az ország GDP-jét a belföldi fogyasztás erőteljes növekedése is serkentette.

Az emberek kezdenek hozzászokni” – mondta Olena Bilan, a kijevi Dragon Capital befektetési bank vezető közgazdásza a Bloombergnek. „Az élet megy tovább, és a gondok közepette az ember jól akarja érezni magát egy-egy vásárlással vagy nyaralással”.

Az Ukrán Nemzeti Bank várakozásai szerint a gazdaság az év végéig további 2,9 százalékos növekedést ér el. Ezt az előrejelzést októberben fogják majd újra felülvizsgálni.

A szabályozó hatóság kilátásai kulcsfontosságúak az ukrán GDP-garanciák 2041-ben lejáró kifizetéseinek szempontjából, mivel ezek az ország gazdasági teljesítményéhez kötődnek.

Kijevnek akkor kell fizetnie az értékpapírok után, ha az éves kibocsátás meghaladja a 3%-ot, bár az ország hatóságai 2024-ben igyekeznek rendezni nemzetközi adósságállományukat, miután a katonai konfliktus miatt 2022 augusztusában kétéves haladékot hirdettek.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük