KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukrán gazdasági csoda – jelentős növekedésről számol be az ország statisztikai szolgálata

Az ukrán bruttó hazai termék (GDP) április és június között jelentősen, 19,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest – derül ki az Ukrán Állami Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

A jelentős – a rekordot jelentő – emelkedést az alacsony bázishatásnak tulajdonítják, amely a röviddel az ukrajnai orosz katonai művelet kezdete után bekövetkezett meredek visszaesést követte.

Az ország gazdasága 10 százalékkal zsugorodott 2023 januárja és márciusa között. A tavalyi második negyedévben GDP-je nagymértékű, 37,2%-os visszaesést szenvedett el. A visszaesés mértéke 2022 második felében mintegy 30%-ot tett ki.

Az alacsony bázishatás mellett az ország GDP-jét a belföldi fogyasztás erőteljes növekedése is serkentette.

Az emberek kezdenek hozzászokni” – mondta Olena Bilan, a kijevi Dragon Capital befektetési bank vezető közgazdásza a Bloombergnek. „Az élet megy tovább, és a gondok közepette az ember jól akarja érezni magát egy-egy vásárlással vagy nyaralással”.

Az Ukrán Nemzeti Bank várakozásai szerint a gazdaság az év végéig további 2,9 százalékos növekedést ér el. Ezt az előrejelzést októberben fogják majd újra felülvizsgálni.

A szabályozó hatóság kilátásai kulcsfontosságúak az ukrán GDP-garanciák 2041-ben lejáró kifizetéseinek szempontjából, mivel ezek az ország gazdasági teljesítményéhez kötődnek.

Kijevnek akkor kell fizetnie az értékpapírok után, ha az éves kibocsátás meghaladja a 3%-ot, bár az ország hatóságai 2024-ben igyekeznek rendezni nemzetközi adósságállományukat, miután a katonai konfliktus miatt 2022 augusztusában kétéves haladékot hirdettek.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük