KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

The Washington Post: Súlyos páncélos veszteséget szenvedtek az ukránok Zaporozsjénél

Kijev jelentős számú, nyugatról szállított páncélozott járművet vesztett el a front déli szakaszán a jól megerősített orosz védelem áttörésének kísérletei során – jelentette szombaton a Washington Post egy helyszínen állomásozó katonatisztre hivatkozva.

Az újságnak adott interjúban egy meg nem nevezett ukrán légvédelmi egység parancsnoka azt állította, hogy Kijev némi területet szerzett a zaporozsjei területen, Robotino és Verbovoje települések közelében, amelyek az elmúlt hetekben heves harcok színhelyei voltak, bár elismerte, hogy az előrenyomulás igencsak „szerény”.

Hozzátette, hogy az előrehaladásnak nagy ára volt katonai járművekben, köztük német Marder és amerikai Stryker gyalogsági harcjárművekben. „Jelentős mennyiségű felszerelés veszett oda” – mondta, de pontos számadatokkal nem szolgált.

A parancsnok arra is rámutatott, hogy az ukrán csapatok komoly védelembe ütköztek a támadások során. „Tisztában kell lenni azzal, hogy a páncéltörő aknák és az ellenséges erők telítettsége, ezen a területen rendkívül koncentrált” – mondta.

Szombaton az orosz védelmi arról adott tájékoztatást, hogy a moszkvai erők az elmúlt héten három ukrán dandár összesen nyolc támadását verték vissza a Robotino és Verbovojé mellett. A védelmi minisztérium szerint, hogy csak ezen a területen Kijev több mint 515 katonát, 24 páncélozott és 19 közönséges járművet, valamint 35 tüzérségi eszközt veszített.

Az Ukrajna által elszenvedett veszteségekről szóló jelentések alapján, a június eleje óta tartó nagyszabású ellentámadása ellenére Ukrajna nem tudott jelentős területet szerezni. A hónap elején Vlagyimir Putyin orosz elnök becslése szerint az ukrán veszteségek összértéke több mint 71 ezer katona, 543 harckocsi és közel 18 ezer páncélozott jármű volt június eleje óta.

Ukrán tisztviselők is elismerték, hogy a hadseregük hatalmas veszteségeket szenved, ugyanakkor ennek okaként a nyugati fegyverszállítmányok késedelmét, a kiterjedt orosz aknamezőket és a légierő hiányát jelölték meg.

Ez is érdekelheti:  Robert Fico: Szlovákia semmilyen formában nem fogja támadni Magyarország EU-elnökségét

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt képen: ukrán katona egy Marder gyalogsági harcjármű előtt / © FOCKE STRANGMANN / AFP

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük