KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukrán frontkatonák elégedetlenek a kijevi kormánnyal – állítja egy nyugalmazott tábornok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán frontkatonák elégedetlenek azzal, ahogyan Kijev kezeli az Oroszországgal fennálló konfliktust, beleértve az országos médián keresztül folytatott gázosításokat is – figyelmeztetett hétfőn Szerhij Krivonosz nyugalmazott tábornok. A katonák azon tűnődnek, hogy miért kell vért ontaniuk egy közömbös kormány nevében – állította.

Krivonosz kritikusa Volodimir Zelenszkij elnöknek, aki 2020 végén kirúgta őt a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsból, mert állítólag nem volt csapatjátékos. A parancsnok, aki azóta – állítólag nyomás hatására – elhagyta a hadsereget, az általa érzékelt, a kormány és a hadsereg közötti szakadékot bírálta. Interjút adott a Priamji nevű, jelenleg csak online sugárzó tévécsatornának, amely történelmileg az ország korábbi elnökéhez, Petro Porosenkóhoz kötődik.

A tábornok bírálta Kijev bánásmódját az ukrán csapatokkal, akik – figyelmeztetett – “válaszul elég keményen léphetnek fel”.

“Nem temetők vannak, hanem egész temetkezési mezők. Az emberek a fronton a szívükön viselik az ilyen dolgokat, és nem fogadják el a szürke árnyalatokat. Számukra vagy fekete vagy fehér van” – mondta.

Az orosz védelmi minisztérium a június és november közötti ukrán veszteségeket több mint 125 ezer katonára becsülte. Kijev nem számol be az áldozatokról, de a nyugati média szerint a gyorsan bővülő temetőkből és más közvetett bizonyítékokból ítélve ezek rendkívül súlyosak lehetnek.

Kijev kifogyóban van a hivatásos katonákból, és nehezen tud katonákat besorozni, mivel a civilek “nem szívesen harcolnak egy olyan hadseregért és kormányért, amelyről úgy vélik, hogy tele van korrupcióval és inkompetenciával” – jelentette a Washington Post a múlt héten.

Krivonosz példaként említette az ukrán állami vasúttársaság közelmúltbeli bejelentését, miszerint szezonális vonatokat kínálnak a síparadicsomokba látogatóknak, mint ami irritálja a katonákat. Szerinte az országnak totális háborús üzemmódba kell kapcsolnia, és azzal vádolta Zelenszkijt, hogy ezt a népszerűségvesztéstől való félelem miatt nem teszi meg.

Ez is érdekelheti:  FSZB: A CIA-nak „sok bázisa” van Ukrajnában

A tábornok szerint a Zelenszkij-kormány azzal járult hozzá a problémához, hogy az államilag ellenőrzött “televíziós maratont” – az egyetlen adásba kerülő műsort – a lakosság befolyásolására használta. A tartalmat az ukrán nép “egyik legrosszabb manipulációjának” nevezte.

A másik probléma a vesztegetés tolerálása – állította. Azoknak az embereknek, akik kiürítik a zsebüket, amikor túlárazott tojást vásárolnak, nem kellene, hogy tapsoljanak a parlamenti képviselőknek – mondta, egyértelműen Olekszij Reznyikovra utalva. A volt védelmi minisztert szeptemberben rúgták ki, hónapokkal azután, hogy botrány tört ki a tárcája által a csapatoknak beszerzett túlárazott élelmiszerek miatt.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: illusztráció / Az ukrán fegyveres erők katonái a frontvonalon járőröznek Bahmut/Artyomovsk közelében, 2023. február 18. © AFP / Yasuyoshi Chiba

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük