KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az orosz Sberbank megkezdte a kínai jüan felhalmozását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kínai jüan iránti kereslet növekszik, mivel egyre több ország dönt az amerikai dollár elhagyása mellett. Az orosz Sberbank vezérigazgatója, German Gref szerint a kínai jüan iránti kereslet növekszik az országon belül. Hozzátette továbbá, hogy a bank alkalmanként központi banki devizaswapokat használt a jüanban történő likviditás biztosítására.

Bár az amerikai dollár volt az Oroszországgal folytatott kereskedelem központi valutája, a kínai jüan azután került reflektorfénybe, hogy szankciókat vezettek be az ukrajnai invázió miatt. A nyugati szankciók jelentősen csökkentették Oroszország képességét arra, hogy más nemzetekkel kereskedelmet folytasson. Gref elmondta, hogy a Sberbank korábban jüant vett fel kölcsön az orosz központi banktól. Továbbá kijelentette, hogy a bank folyamatosan emeli a jüanbetétekre vonatkozó kamatlábakat.

A Sberbank vezérigazgatója közölte továbbá, hogy a részvényesek a bank pénteki éves közgyűlésén jóváhagyták az igazgatóság döntését, hogy rekordösszegű, 565 milliárd rubel (6,94 milliárd dollár) osztalékot fizessenek ki. Az összeg felét azonban az államnak mint ellenőrző részvényesnek fizetik ki – tette hozzá. Eközben a másik felét több mint 1,5 millió magánrészvényes kapja.

Gref szerint a bankban a nem rezidensek tőkerészesedése mintegy egyharmadára csökkent. Közölte, hogy ez a nem átváltható letéti jegyek mintegy 5 százalékát teszi ki, de nem részletezte mely országokból. A kormány a növekvő költségvetési hiány megszüntetésének elősegítése érdekében egyszeri rendkívüli adót kíván kivetni, és a Sberbank nyereségének egy részét erre a célra fogja befizetni. Gref azt jósolta, hogy a bank egy előrehozott fizetési lehetőséggel élve nagyjából 10 milliárd rubelt küld a költségvetésbe.

Oroszország jüan iránti kereslete fenyegetést jelent az amerikai dollárra?

Oroszország súlyos szankciókkal néz szembe a nyugati országok részéről, amelyek szinte lehetetlenné tették az ország számára a dollárral való kereskedelmet. Ezért nem meglepő, hogy Oroszország úgy döntött, hogy a kínai jüant használja kereskedelmi valutaként.

Bár a jüan iránti kereslet globális szinten növekszik, az amerikai dollár még mindig domináns. Az amerikai dollár még mindig az összes nemzetközi tranzakciók 88%-át teszi ki, messze megelőzve a 7%-os kínai jüant.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

One thought on “Az orosz Sberbank megkezdte a kínai jüan felhalmozását

  1. Lassan érünk messzire!
    Egyre több ország csatlakozik!!!

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: