KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az orosz nagykövetség is megszólalt a történelemtankönyvek ügyében

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi „fasisztának” az 56-os „forradalmat”.

„Nagykövetségünket többen azzal a kéréssel keresték meg, hogy kommentálja az Oroszországban kiadott új történelemtankönyvvel kapcsolatos magyar médiamegjelenéseket” – közölte az orosz nagykövetség Facebook-oldalán.

„Kezdjük azzal, hogy a velünk szemben megfogalmazott kritika sajnos egy olyan magyar hírportál közlésén alapul, amely – talán szándékosan, talán tudatlanságból – információforrásként és politikai kísérő narratívaként a lettországi székhelyű Meduza internetes kiadványt használta fel,

amely oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek”

– közölték.

1956 kérdése

„Ez az anyag különösen az 1956-os magyarországi eseményeknek a kontextusból kiragadott, és az orosz álláspontot szándékosan negatívan bemutató értékelését tartalmazza” – emelték ki.

A kérdés kapcsán közölték, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek minimum tíz különböző tervezete jutott el. Azt azonban kiemelték, hogy

az általuk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi „fasisztának” az 56-os „forradalmat”.

Azt azonban elismerték, hogy a tankönyv végleges változata még nem jutott el a nagykövetségre.

„A modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt, és elismeri, hogy közös történelmünkben vannak összetett kérdések, amelyek közé joggal sorolják az 1956-os eseményeket is” – emelték ki.

Trianon kérdése

Tompos Márton felvetéseire is kitértek. „Ami Tompos M. úr azirányú aggodalmait illeti, miszerint Oroszország elnöke »visszasírja a Szovjetuniót«, szeretnénk tisztázni: Putyin úr szerint a Szovjetunió összeomlása »geopolitikai katasztrófa« volt, amelynek következtében 25 millió orosz nemzetiségű és oroszul beszélő állampolgárt fosztottak meg hazájától” – írták.

A nagykövetség szerint a magyar emberek ezt meg tudják érteni, mivel átélték a „trianoni tragédiát”,

amelynek következtében „Magyarország nemcsak területének jelentős részét, hanem lakosságának több mint felét is elvesztette”.

Mandiner

Kiemelt képen: a budapesti orosz nagykövetség / Shutterstock

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: