KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az izraeli légierő Hamász-célpontokat lőtt a gázai övezetben válaszul a szombati határ menti támadásokra

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az izraeli légierő a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezethez tartozó célpontokat lőtt a gázai övezetben válaszul a szombati határ menti támadásokra, melyekben életveszélyesen megsebesült egy izraeli katona – jelentette a Jediüt Ahgronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap reggel.

Az izraeli légierő vasárnapra virradó éjjel az övezet északi és középső részén támadta a Hamász fegyvereinek tárolását és gyártását szolgáló létesítményeket, és miután a héten egy rakétát is Izraelre lőttek Gázából, megerősítették a határnál állomásozó egységeket, valamint a vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétákat indító állomásait.

Szombaton a határkerítésnél zavargások törtek ki a gázai oldalon, és egy kézifegyverrel átlőttek Izraelbe, ahol életveszélyesen megsebesítettek egy határőr katonát.
Több száz gázai palesztin megpróbált felmászni a betonkerítésre, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a túloldalra, a kerítés résein lövéseket adtak le az izraeli határőrökre. E közben a 12-es kereskedelmi TV híradása szerint távolabbról a Hamász mesterlövészei lőttek át izraeli területre.

Az izraeli katonák megpróbálták felszámolni a karni átkelő közelében, mintegy három órán át tartó erőszakos tüntetést, s ennek során számos palesztin megsebesült. A palesztinok 23, többségükben láblövéses sérülésről számoltak be, köztük két súlyos esetről.

A lap értesülése szerint a Gázai övezet palesztin frakciói előzőleg szerdán megbeszélést tartottak, amelyen úgy döntöttek, hogy nyomást gyakorolnak Izraelre a korábban megismert módokon: gyújtóléggömbökkel, a környező izraeli falvak és városok életét megzavaró éjszakai zajkeltéssel, a határkerítés megrongálásával és erőszakos tüntetésekkel, mert a jelenlegi tervek szerint csak szeptember közepén kerül az övezetbe a katari pénzsegély.

Az új izraeli megállapodás szerint az ENSZ közvetítésével és segítségével fogják eljuttatni a pénzt Gázába, s a támogatásból havi több millió dollárt a Hamász-vezetők kapnak, amit a jelenlegi tervek szerint fizetésként fognak folyósítani számukra.

Legutóbb májusban érkezett pénzsegély az övezetbe, mert az új izraeli kormány nem volt hajlandó a korábbi módszerek szerint a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott a pénz útjának és felhasználásának ellenőrzését biztosító banki eljáráshoz, ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság (PH) által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a PH Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij kiakadt az amerikaiak kérése miatt: az egyetlen érdemi háborús eredményétől akarták megfosztani

MTI

Kiemelt kép: Twitter/RT.com

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük