KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az EU szankciókat tervez az Oroszországot segítő országok ellen

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Bloomberg szerint az EU egy új szankciós csomagról tárgyal, amely olyan harmadik országokat sújtana, amelyek segítenek Oroszországnak kijátszani a korlátozásokat. Információk szerint a fő cél a Moszkvát segítő országok „elrettentése”, és olyan kereskedelmi csatornák elvágása, amelyeket Moszkva kihasználhat.

Ha ez nem segít, célzott korlátozásokat vezethetnek be a kulcsfontosságú árukra – írja a Bloomberg. Brüsszel állítólag azt is tervezi, hogy kiterjesztene néhány meglévő exportintézkedést, és betiltaná „számos áru” Oroszországon keresztüli tranzitját.

Mint a Bloomberg tovább részletezi, Oroszország növelte a félvezetők és integrált áramkörök importját Kazahsztánból, az Egyesült Arab Emírségekből, Törökországból, Kínából és más országokból. Az új mechanizmus lehetővé tenné az EU számára, hogy két szankciós listát állítson össze: egy harmadik országokat és egy tiltott árukat tartalmazó listát. Kínát valószínűleg nem érintik az intézkedések – azok elsősorban a közép-ázsiai országokat és Oroszország közvetlen szomszédjait célozzák majd.

Április végén a Financial Times arról írt, hogy az EU a Moszkva elleni tizenegyedik szankciócsomagot kiegészítheti azzal a lehetőséggel, hogy korlátozásokat vezet be azokra az országokra, amelyek a szankciók hatálya alá tartozó termékeket reexportálnak Oroszországba. Ha az országok figyelmen kívül hagyják Brüsszel figyelmeztetését, és továbbra is megsértik a korlátozásokat, az EU exportellenőrzéssel fenyegetne. Egyes országok azonban aggódnak az ilyen lépéseknek a harmadik országokkal való kapcsolataikra gyakorolt következmények miatt – írta a lap.

A Bloomberg szerint a nyugati országok a meglévő szankciók kiskapuinak bezárására összpontosítanának. A G7 vezetői a tervek szerint május közepén Japánban találkoznak, hogy megvitassák, mely szankciók voltak sikeresek Oroszországgal szemben, és milyen további intézkedéseket lehetne bevezetni Moszkva ellen.

Emellett az EU is tárgyal az Oroszországgal szembeni teljes exporttilalomról. A Kreml erre úgy reagált, hogy az Oroszországba irányuló teljes exporttilalom felgyorsítaná a világgazdasági válságot. A Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev arra figyelmeztetett, hogy Moszkva ebben az esetben felmondhatja a gabonamegállapodást.

Ez is érdekelheti:  Putyin az eurázsiai biztonsági rendszerről – Kínai válasz

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük