Az EU elhagyása kivitelezhető opció – jelentés

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

London polgármestere, Boris Johnson megbízásából készült tanulmány szerint Nagy Britannia kilépése az Európai Unióból jobb megoldás lenne London városa számára, mint a jelenlegi helyzet fenntartása – számoltak be vasárnap nemzetközi hírügynökségek a Sunday Telegraph és a Sunday Times brit lapok jelentésére hivatkozva.

euno

A lapok értesülése szerint London konzervatív párti polgármestere szerdán egy üzleti konferencián mutatja be a tanulmányt. A Gerard Lyons bankár által készített tanulmány nyolc reformkövetelést fogalmaz meg azon túl, amit David Cameron konzervatív párti miniszterelnök is támasztani készül az Európai Unióval szemben.

A brit miniszterelnök újra kívánja tárgyalni Nagy-Britannia Brüsszellel fenntartott viszonyát és ígérete szerint 2017 végéig népszavazásra bocsátja az uniós tagság kérdését. Johnson álláspontja szöges ellentétben van David Cameronéval, aki több alkalommal is leszögezte, hogy az unióban kívánja tartani Nagy-Britanniát és a népszavazáson a maradás mellett fog érvelni. A brit lapok értesülése szerint London polgármestere figyelmeztetni készül a miniszterelnököt, hogy késznek kell lennie elhagyni az Európai Uniót, amennyiben jobb feltételeket akar kicsikarni Brüsszeltől. Megfogalmazása szerint az Egyesült Királyságnak „nem lenne szabad tartania a kilépéstől”.

Nagy-Britannia számára a legkedvezőbb forgatókönyv az elkövetkező húsz évre a tagság fenntartása lenne egy lényegesen megreformált EU-ban – idézi a Sunday Telegraph London polgármesterét. Viszont ha ennek alternatívájaként minden harag nélkül ki lehetne lépni az EU-ból, az egy józan kereskedelmi politika alkalmazásával elfogadható második megoldás lehetne – mondta Johnson, hozzátéve, hogy a részletekbe menő tanulmány bizonysága szerint az Egyesült Királyság számára az unión kívül is van élet.

Civilkontroll

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük