KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az EU egyik legjobb útlevele a magyar, mindenhol szívesen látnak minket

Kijött a Henley Global Passport Index, a világ legtekintélyesebb útlevél-toplistájának első negyedéves rangsora, melyben a magyar útlevél ismét előkelő helyen szerepel: 186 országhoz biztosít hozzáférést vízum nélkül, vagy belépéskor azonnal megszerezhető vízummal. Ezzel a magyar útlevél a kanadaival, a göröggel és a lengyellel megosztva a világ nyolcadik legértékesebb útlevele, és egy hellyel előzi a 185 országba való vízummentes belépést garantáló amerikait.

A régió uniós országai között a magyar és a lengyel útlevél a legjobbak közé tartozik:

 értékesebb a szlovénnál (11.), a szlováknál (10.), a románnál és a bolgárnál (megosztva 16.) és az összes baltinál (Litvániáé a tizedik, Lettországé a tizenegyedik, Észtországé a tizenkettedik) – ugyanakkor gyengébb, mint a negyedik helyezett osztrák vagy a hatodik helyezett cseh. A régió leggyengébb útlevele, a 17. helyezett horvát útlevél „csak” 175 országba biztosít vízummentes bebocsáttatást.

Nincs szerencséjük azoknak a magyaroknak, akik Etiópiába, Pakisztánba, a dél-amerikai Guyanába vagy a dél-afrikai Lesothóba szeretnének utazni.

Etiópia a régióból szlovákoknak, cseheknek és osztrákoknak engedi a helyszínen megváltani a vízumot, nekünk azonban nem.

Guyana és Pakisztán csak az osztrákokat engedi be vízum nélkül, Lesotho az osztrákokat és a cseheket.

Magyarokat vízum nélkül beenged, a szlovákok elé azonban akadályokat gördít Mianmar, Gambia és – ami talán némiképpen jelentősebb – a Dél-Afrikai Köztársaság. Azon helyek közül, ahová a magyarok csak úgy beléphetnek, a horvátoknak vízumért kell kilincselniük a nyugat-afrikai Burkina Fasóban, Guam szigetén és az Északi Mariana-szigeteken (amelyek amerikai területek a Csendes-óceán közepén, Mikronéziában), Puerto Ricóban, az Amerikai Virgin-szigeteken, a brit tengerentúli területek egyikén, a karibi Montserraton, Mianmarban, a dél-afrikai Namíbiában, a Dél-Afrikai Köztársaságban, valamint Thaiföldön.

A világ legértékesebb útlevele továbbra is a szingapúri, amely 194 országba biztosít vízummentes belépést. Őket szorosan a 192 ország kapuit megnyitó japán útlevél követi, a dobogó megosztott harmadik helyezettjei pedig Németország, Olaszország, Spanyolország és Dél-Korea, akiket 191 ország vár tárt karokkal. A legrosszabb útlevél az afgánoké, ők mindössze 26 országba utazhatnak vízum nélkül. De hasonlóan elszigeteltek az irakiak és szíriaiak (29 ország látja őket szívesen), valamint a pakisztániak is, akik 31 országba mehetnek.

bár esetükben a korlát jellemzően nem a vízumkötelezettség, hanem az, hogy saját hazájukból kiengedik-e őket.

Azok az észak-koreaiak, akik csodálatos módon átjutnak hazájuk erődített határán, szabadon beléphetnek Örményországba, Bangladesbe, Belaruszba, Burundiba, Kambodzsába, a Zöld-foki-szigetekre, a Comore-szigetekre, a Cook-szigetekre, Dominikára, Egyiptomba, Etiópiába és Guyanába (ahova mi nem!), Bissau-Guineába, Haitire, Iránba, Jordániába, Kirgizisztánba, Laoszba, a kínai Makaóba, Madagaszkárra, Malawiba, a Maldív-szigetekre, Mauritániába, Mikronéziába, Mozambikba, Nepálba, Nicaraguába, Niuéra (amely Új-Zéland része, így akár a Nyugat kapujául is szolgálhat számukra), Palaura, Ruandába, Szamoára, a Seychelle-szigetekre, Szomáliába, St. Vincentre és a Grenadine-szigetekre, Suriname-ba, Tanzániába, Gambiába, Kelet-Timorba, Togóba és Tuvaluba. Ugyanakkor e helyek zömében helyszínen kell vízumot váltaniuk dollárért, amiből az átlagos észak-koreai zsebében meglehetősen kevés van.

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük