KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Egyesült Államok felszólította Kijevet, hogy vonuljon ki Artyomovszkból (Bahmut)

Az Egyesült Államok állítólag már január óta arra figyelmezteti Kijevet, hogy erői nem lesznek képesek megtartani a kulcsfontosságú donbásszi várost, Artyomovszkot, amelyet az ukránok Bahmut néven ismernek, és többször is sürgette a kivonulást – jelentette csütörtökön a The Washington Post amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva.

A lap birtokába jutott „szigorúan titkos” értékelés szerint Washington úgy véli, hogy Oroszország november óta tartó „folyamatos” előrenyomulása a térségben veszélyezteti Ukrajna képességét arra, hogy megtartsa az ellenőrzést Artyomovszk felett, és hogy csapatait „a bekerítés veszélye fenyegeti, hacsak nem vonulnak vissza a következő egy hónapon belül”.

Úgy tűnik azonban, hogy ezeket a figyelmeztetéseket a lap szerint nagyrészt figyelmen kívül hagyták. Kijev állítólag úgy véli, hogy a város nemcsak stratégiai katonai értékkel bír, hanem kulcsfontosságú a nemzeti morál fenntartásához és ahhoz, hogy Oroszország ne dicsekedhessen újabb területi nyereségekkel.

Az Artyomovszkért vívott csata az ukrajnai konfliktus egyik legintenzívebb és legvéresebb csatájává vált, és a jelentések szerint mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett. Több nyugati tisztviselő, köztük Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is azt nyilatkozta, hogy a városnak inkább szimbolikus, mint stratégiai jelentősége van Kijev számára. Ennek ellenére Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ígéretet tett arra, hogy a lehető leghosszabb ideig tartja a várost, miután erőddé nyilvánította.

A Newsweek által hétfőn ismertetett, kiszivárgott Pentagon-dokumentumok egy másik csomagja láthatóan azt jelzi, hogy az USA szerint Artyomovszk nem kulcsfontosságú az általános konfliktus tekintetében, és minden bizonnyal orosz kézre kerül, ami „pszichológiai csapást” mér Kijevre. Washington állítólag arra bátorította Kijevet, hogy inkább a közelgő tavaszi ellentámadásra összpontosítson.

Közben az orosz védelmi minisztérium a hét elején arról számolt be, hogy erői a Wagner katonai csoport harcosaival együtt északról és délről lezárták Artyomovszkot, és ellenőrzésük alá vontak több kerületet is a város délnyugati, északnyugati és központi részén.

Ez is érdekelheti:  Jégkorszakba lépő Franciaország: tömegtüntetést robbant ki Macron „királyi vétója”

Az orosz Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője, Denisz Puszilin szerint az Artyomovszkba vezető összes utat az orosz tüzérség ellenőrzi, az orosz csapatok a város mintegy 90 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, az ukrán erők pedig a nyugati városrész egy kis részébe szorultak vissza.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Artemovsk/Bakhmut város központi része © Jevgenyij Bijatov ; RIA Novosti

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Az Egyesült Államok felszólította Kijevet, hogy vonuljon ki Artyomovszkból (Bahmut)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük