KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az arabok váltották fel a briteket az orosz arany vásárlásában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Arab Emírségek az orosz arany kulcsfontosságú célpontjává vált, amióta a nyugati kormányok a Moszkva elleni, Ukrajnával kapcsolatos szankciók részeként bezárták a piacaikat – írja a Reuters.

A vámügyi nyilvántartásokra hivatkozó hírügynökség szerint az öböl menti állam 2022. február 24. és 2023. március 3. között 75,7 tonna orosz aranyat importált 4,3 milliárd dollár értékben. Ez a szám exponenciális növekedést jelent a 2021-es év során vásárolt, mindössze 1,3 tonnáról.

Kína és Törökország voltak a következő legnagyobb célországok, egyenként mintegy 20 tonnányi importtal ebben az időszakban – derült ki az adatokból. Az Egyesült Arab Emírségekkel együtt ez a három ország az orosz aranyexport 99,8%-át tette ki az erre az időszakra vonatkozó vámadatok szerint – jegyezte meg a Reuters.

A G7-ek, az EU és Svájc tavaly nyáron betiltotta az orosz aranyimportot, hogy kárt okozzon az ország 20 milliárd dolláros aranyiparának. A szankciókat megelőzően London volt az orosz arany legfőbb célpontja.

A nyugati szankciók miatt az orosz aranyat elzárták saját piacuktól, és megtiltották a kereskedőknek, hogy kereskedjenek vele. Más országok vállalatai azonban nem tiltották meg a nemesfém kereskedelmét, mivel ott nem érvényesek a járulékos szankciók.

A Reuters által idézett kiviteli nyilvántartások azt mutatják, hogy az orosz aranytermelők gyorsan találtak új piacokat azokban az országokban, amelyek nem vezettek be korlátozásokat Moszkvával szemben.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: A munkások 99,99 százalékos tisztaságú aranyból öntenek rudakat a Krastsvetmet nemesfém-feldolgozó gyárban, a szibériai Krasznojarszk városában Oroszországban, 2023. január 31-én. REUTERS/Alexander Manzyuk/

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: