KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Alternatíva Németországért nagyot nyert a Bundestag megismételt választásán

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A berlini Bundestag-választás részleges megismétlésén az Alternatíva Németországért mindenhol erőteljes győzelmet arat. Az egyik körzetben még messze a legerősebb párt is lett. Az összesített eredményben pedig most még egy pártot is megelőzött.

Az Alternatíva Németországért (AfD) Berlinben jelentős pluszszavazatokat ért el a szavazók körében. A szavazó 455 választókerületben a párt 2021 szeptemberében a szavazatok hét százalékát szerezte meg. Most vasárnap ez 12,6 százalék volt. Összesen a főváros 550 ezer polgárának mintegy ötöde szavazhatott újra, írta a Junge Freiheit.

Az AfD minden kerületben jelentős sikert ért el. Különösen domináns az eredmény az északkeleti Marzahn-Hellersdorf kerületben. Ott 18,5 százalék helyett 33,1 százalék szavazott az AfD-re. Ezzel a nagy különbséggel az első helyen áll a 21,5 százalékos Kereszténydemokrata Unió (CDU) előtt (a párt 2021-ben 13,5 százalékot ért el). A Szociáldemokrata Párt (SPD), amely akkor 24,5 százalékkal a legerősebb párt lett, ezúttal csak 9,4 százalékot ért el. Az AfD még a Zöldek fellegvárában, Pankowban is nyolc százalékról 14,8 százalékra emelkedett.

Az AfD volt az egyetlen párt, amely nemcsak százalékban, hanem abszolút számban is szavazókat szerzett. A jelentősen alacsonyabb, mindössze 51 százalékos (mínusz 25 százalékpontos) választási részvétel ellenére a párt 5326 fővel, összesen 159 020 főre növelte szavazatát.

A szociáldemokrata SPD a megismételt választás vesztese

Összességében a részleges megismételt választás legnagyobb vesztese az SPD volt, amely a 455 választókerületben 22,4 százalékról 14,6 százalékra zuhant. A Zöldek ott enyhe nyereséget értek el 27,7 százalékkal. A legnagyobb nyereséget a CDU könyvelhette el, 13,7 százalékról 20,6 százalékra emelkedve.

Olaf Scholz német kancellár beszél Christian Lindner (FDP) német pénzügyminiszterrel Marco Buschmann német igazságügyi miniszter mellett a német kabinet heti ülésén a berlini kancellári hivatalban 2024. január 24-én. Fotó: AFP/John Macdougall

A Szabaddemokrata Párt (FDP) számára viszont katasztrofális volt a választás éjszakája. A majdnem két és fél évvel ezelőtti 9,1 százalékos eredmény ezen a választási területen 3,3 százalékra olvadt (– 5,8). A Baloldali Párt ezzel szemben stabilnak bizonyult, és 0,7 ponttal 12,6 százalékra erősödött.

A megismételt választás csak csekély mértékben befolyásolta a berlini összeredményt, mivel a most vasárnap leadott szavazatokat beszámították a 2021-ben leadott szavazatokba, amelyek változatlanok maradtak. Ennek ellenére az AfD most Berlin-szerte megelőzte a Szabaddemokrata Pártot.

Ez is érdekelheti:  Politikai halálhörgés Németországban, a migránsellenes AfD megállíthatatlan

Mivel a választási részvétel jelentősen alacsonyabb volt, mint 2021-ben, alig ötven százalék alatt, így például a Zöldek a kis százalékos nyereségük ellenére összességében szavazatokat veszítettek – és az összesített eredmény romlott.

Az új berlini előzetes összesített eredmény:

  • Zöldek: 22 százalék (2023: 22,4)
  • CDU: 17,2 százalék (2023: 15,9)
  • baloldal: 11,5 százalék (2023: 11,4)
  • AfD: 9,4 százalék (2023: 8,4)
  • FDP: 8,2 százalék (2023: 9,1).
    Országosan a megismételt választás a berlini Bundestag négy képviselőjét érinti. Lars F. Lindemann FDP-s politikus úgy veszíti el a mandátumát, hogy nem kap új képviselőt. A szociáldemokrata Ana-Maria Trasnea szintén kiesett a Bundestagból, helyére párttársa, az alsó-szászországi Angela Hohmann került. A berlini zöldpárti Nina Stahr szintén elveszíti a mandátumát. Helyére az észak-rajnai Franziska Krumwiede-Steiner kerül. A baloldali párti Pascal Meister politikusnak pedig Christine Buchholz képviselőtársnő helyett kell távoznia a Bundestagból.

Mint ahogy arról korábban a Magyar Nemzet beszámolt, részlegesen meg kellett ismételni a 2021-es berlini választásokat, a szövetségi alkotmánybíróság döntése értelmében. A 2256 választókerületből 455-ben kellett újra voksolni, ugyanis számos hiba csúszott a 2021. szeptember 26-i választásba. Volt, ahol nem volt elegendő szavazólap, így a hosszú sorok miatt a tervezettnél később zártak be a szavazókörök.

Magyar Nemzet

Kiemelt képen: Tino Chrupalla, az AfD szövetségi elnöke, az AfD frakcióvezetője és Alice Weidel, az AfD szövetségi elnöke, az AfD frakcióvezetője (Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Sebastian Willnow)

 

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük