KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Áttörés: Kína ezentúl vámmentesen használhatja Vlagyivosztok kikötőit

Vlagyivosztok a közeljövőben kínai termékekkel és kínai emberekkel telhet meg, miután az oroszok és a kínaiak megegyeztek abban, hogy az ázsiai szuperhatalom vámmentesen használhatja a kikötőt saját céljaira. Kínában pedig sokaknak megindult a fantáziájuk, hisz Oroszország egyik legkeletibb városa hosszú ideig Kínához tartozott.

Kína Vlagyivosztokon keresztül fog termékeket szállítani Csilin tartományból a déli tengerparti városokba – ezzel is demonstrálja, hogy a nyugati szankciók közepette erősíti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal – írja az Asia Times. A kínai vámügyi főigazgatóság hétfőn jelentette be, hogy mivel ezek az áruk a dél-kínai csöcsiangi felé veszik az irányt, ideiglenes behozatalukra nem érvényesek az orosz vámok. A hivatal szerint mind Kína, mind Oroszország számára előnyös lesz a június 1-jén életbe lépő megállapodás.

Kínai elemzők szerint Oroszország azért engedélyezi Kínának, hogy Vlagyivosztokot tranzitkikötőként használja, mert az ukrajnai háború árnyékában egyre inkább Kínára kell támaszkodnia. Olyanok is vannak, akik úgy vélik,

az új megállapodás nagy lépés Kína számára, hogy visszaszerezze a Csing-dinasztia távol-keleti városát, amely 1860-ban lett az Orosz Birodalom része.

Azt mindenesetre egyelőre nem tudni, hogy a vállalkozás gazdaságilag mennyire bizonyul majd életképesnek. Bizonyos viszont, hogy ez egy áttörés a kínai–orosz gazdasági és kereskedelmi együttműködésben, amit az orosz Távol-Kelet és Északkelet-Kína közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére lehet felhasználni.

A múltban Oroszország szkeptikusan állt Kína minden törekvéséhez a távol-keleti térségében, mivel attól tartott, hogy a kínaiak beáramlása miatt teret veszít a régióbanMost azonban Oroszország félretette ellenérzéseit, és sürgősen meg akarja nyitni távol-keleti régióját Kína előtt. Hogy miért? Az orosz–ukrán konfliktus mindenképpen kulcsfontosságú ennek megértésében” – fogalmazott egy kínai szakértő.

Kínában jelentős visszhangot keltett, amikor idén februárban a természeti erőforrások minisztériuma közzétette világtérképének új változatát, amelyben az orosz birodalom által a 19. század végén és a 20. század elején elfoglalt nyolc város és terület kínai nevének használatához térnek vissza.

A térképen Vlagyivosztok is eredeti kínai elnevezésén, Hajsenvaj néven szerepelt.

Annyi év után Északkelet-Kína végre visszakapta Hajsenvaj tengeri kikötőjét” – írta a mostani bejelentésre reagálva egy kínai orgánum. Megjegyezték: „A kikötő segít fellendíteni külkereskedelmünket, miközben az elhúzódó energiaválság gyötri az európai gazdaságot.

Ez is érdekelheti:  Fehéroroszország vízummentességet vezetett be 35 európai ország állampolgárai számára

Egy szecsuáni lap szerint Hajsenvaj megnyitása az elmúlt 163 év legjobb híre Kína északkeleti régiója számára, különösen annak fényében, hogy a G7-országok a hétvégi japán csúcstalálkozójukon várhatóan ismét nekimennek majd Kínának.

Az Asia Times szerzője úgy látja, az említett cikkek talán eltúlozzák azokat az előnyöket, amelyeket Kína megszerezhet az üzletből.

Vélhetően a Csilin–Vlagyivosztok/Hajsenvaj útvonalnak akkor lesz majd igazi jelentősége, ha a nemzetközi kereskedelmet is ki tudja szolgálni. Ehhez Kínának további tárgyalásokat kell folytatnia Oroszországgal és Észak-Koreával, hogy építsenek mélyvízi kikötőt a Tumen folyó bejáratánál, hogy Csilin közvetlenül elérhesse a Japán-tengert, és támogassa a Moszkva által javasolt északi-sarkköri útvonal jövőbeli fejlesztését.

Asia Times; hirado.hu

Kiemelt kép: Hszi Csin-ping kínai elnök  és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2018. szeptember 11-én. (Fotó: MTI/EPA/TASZSZ/Host Photo pool)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük