KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Argentína az IMF fogságában: csődközel, éhezés, 114 százalékos infláció

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Argentína válságos IMF-tárgyalások előtt áll, ketyeg az időzített adósságbomba. A pénzügyi szervezet ellen tüntetnek a fővárosban. Sokak szerint a válság ugyanis a valutaalappal kötött korábbi megállapodásoknak köszönhető.

Válságtanácskozásra készül Argentína és a Nemzetközi Valutaalap (IMF): a tét az a 44 milliárd dolláros „program”, melyben tavaly állapodtak meg Buenos Airesszel. A dél-amerikai ország, mely sorozatos fizetésképtelensége miatt évek óta inflációval és valutaválsággal küzd,

2018-ban egy 57 milliárd dolláros hitelszerződést kötött az IMF-fel,

ám a hitelfeltételek teljesítése kudarcot vallott – jelenti a Reuters.

Beütött az IMF és az aszály

Ekkor állapodtak meg az új, 44 milliárd dolláros programban. A jelenlegi tárgyalások célja, hogy elkerüljék a többmilliárdos adósságfizetési kötelezettség nem teljesítését.

Mivel azonban a nettó devizatartalékok a becslések szerint negatív tartományban vannak, és

a jelentős aszály miatt megcsappant a kulcsfontosságú szója- és kukoricatermelésből származó bevétel is,

fennáll annak a veszélye, hogy Argentína ismét képtelen lesz törleszteni adósságát. Buenos Aires csak ebben a hónapban 2,7 milliárd dollárral tartozik a valutaalapnak.

Sergio Massa gazdasági minisztert már a hét folyamán Washingtonba várják, hogy egyeztessenek az IMF-kifizetések felgyorsításáról és a megállapodáshoz kapcsolódó gazdasági célok enyhítéséről, miközben a befektetők és a kereskedők figyelik az eseményeket.

Valutaalap-recept: megszorítások, éhező milliók

A lakosságra nehezedő nyomás egyre aggasztóbb, az infláció elérte a 114 százalékot, ami természetesen elértékteleníti a fizetéseket és jelentősen rontja a vásárlóerőt. Zuhanásban a lakossági tartalékok is:

minden negyedik argentin szegénységben él.

A Reuters hozzáteszi: sokan vannak, akik a kialakult helyzetért az IMF-hez kötődő megszorításokat okolják. A brit hírügynökség jelzi, hogy korábban is tapasztalható volt ez a nézet.

Egyre nő az elégedetlenség az országban. A tömeg az elmúlt napokban a Buenos Aires-i elnöki palota előtt kezdett összegyűlni. „Meg kell változtatnunk ezt a gazdaságpolitikát, szakítanunk kell az IMF-től való függőséggel” – nyilatkozta Hugo Godoy szakszervezeti vezető, aki pénteken Buenos Airesben a kormány gazdaságkezelése és a megszorítások elleni tüntetésen vonult fel.

„Az argentinok 43 százaléka a szegénységi küszöb alatt él, és 4,5 millióan – ami a lakosság 10 százaléka – éheznek”

– tette hozzá Hugo Godoy.

A kormány abban reménykedik, hogy előrehozhatja az IMF idei évre tervezett, több mint 10 milliárd dolláros folyósítását.

A valutaalap viszont cserébe súlyos megszorító intézkedéseket követel,

míg a kormányzat ezekbe nem szívesen egyezik bele. Októberben parlamenti választások lesznek, és a megszorítások bevezetése esetén a kabinetnek a választási vereséggel kell szembenéznie.

hirado.hu

Kiemelt kép: BUENOS AIRES, ARGENTINA Baloldali és szakszervezeti a Nemzetközi Valutalap (IMF) ellen, 2021. október 28-án (Photo by Muhammed Emin Canik/Anadolu Agency via Getty Images)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: