KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Amerikai biolaboratóriumok és Ukrajna NATO-tagsága

Az Egyesült Államok és Ukrajna megtagadta a választ arra az orosz felszólításra, hogy részletes tájékoztatást nyújtson, milyen katonai célú biológiai tevékenységet folytatott a Pentagon az ukrajnai laboratóriumokban. Válasz helyett a NATO és Kijev megállapodás-tervet készített arról, hogy a nyugati hatalmak kezességet vállalnának Ukrajna biztonságáért – tudatta a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

A Biológiai és Toxin Fegyverek Egyezmény keretében folytatott államközi tanácskozáson Washington és Kijev nemcsak kitért a válaszadás elől, hanem egyenesen áldozatnak tüntette fel magát, bocsánatkérést követelt magának az „alaptalan vádaskodásért”, majd durva hangnemben változtatni akart a témán. „Magatartásukból arra következtetünk, hogy a Pentagon akadálytalanul folytatni akarja a katonai-biológiai kutatásokat az ország területén kívül, így az orosz határok közvetlen közelében is” – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

Az ukrán elnöki hivatal kedden dokumentum-tervet tett közzé „Kiev Security Compact Nemzetközi biztonsági garanciák Ukrajnának: ajánlások” címmel. A dokumentumot a NATO volt főtitkárának, Anders Fogh Rasmussen, és az ukrán elnöki hivatal kabinetfőnöke, Andrej Jermak vezetésével egy nyugati és kijevi szakértőkből álló csoport dolgozta ki.

A terv szerzői javasolják, hogy Ukrajna kössön kötelező érvényű biztonsági megállapodást az Egyesült Államokkal, Ausztráliával, Nagy-Britanniával, Németországgal, Olaszországgal, Kanadával, Lengyelországgal, Törökországgal, Franciaországgal, s további kelet-európai országokkal. Egy ilyen közös, vagy kétoldalú biztonsági rendszer keretében a nyugati „kezes nemzetek” felelősséget vállalnának Ukrajna biztonságáért.

Ez, vagy ezek a megállapodások nem korlátoznák Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz és az EU-hoz. „Mindkét tagság jelentősen megerősíti Ukrajna biztonságát hosszú távon” – áll a dokumentumban.

A dokumentum a továbbiakban részletezi Kijev és a nyugati hatalmak katonai együttműködését.

A tervre reagáló Dmitrij Medvegyev kijelentette: A megállapodás egyenértékű az észak-atlanti egyezmény 5. cikkének Ukrajnára történő alkalmazásával. Ez a cikk a kollektív védelemre, mint a NATO alapító szerződésének központi elvére hivatkozik. A kollektív védelem azt jelenti, hogy a szövetség valamelyik tagja elleni támadást az összes tag elleni támadásnak kell tekinteni.

Ez is érdekelheti:  80 évvel ezelőtt: A nap, amikor hajszálon múlt Adolf Hitler élete

„A projekt lényegében egy harmadik világháború prológja. Természetesen senki sem fog semmilyen garanciát nyújtani az ukrán náciknak” – mondta az orosz nemzetbiztonsági tanács elnökhelyettese.

Ha a NATO folytatja hibrid háborúját Oroszország ellen, és tovább önti fegyvereit a kijevi rezsimnek, a katonai hadjárat előbb-utóbb új szintre fog emelkedni – figyelmeztetett Medvegyev.

 

Moszkva, Kijev, 2022. szeptember 14. szerda (MB)

Kiemelt képen Anders Fogh Rasmussen volt NATO főtitkár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kiev Security Compact tervet véglegesíti szeptember 13-án, Kijevben.

Magyar Békekör

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük