KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A zsinagógát akarta felgyújtani, agyonlőtték

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A francia rendőrség agyonlőtt egy férfit, aki péntek reggel megpróbált felgyújtani egy zsinagógát a franciaországi Rouen városában – közölte Gerald Darmanin belügyminiszter.

Az incidens a helyi média szerint kora reggel történt. A rendőrség füstöt észlelt a zsinagóga épületéből, és egy késsel és vasrúddal felfegyverkezett férfit fedezett fel odabent. A gyanúsított odalépett a rendőrökhöz, akik a helyszínen lelőtték – áll a jelentésekben.

Nicolas Mayer-Rossignol, a város polgármestere elmondta, hogy más személy nem sérült meg az incidensben, amely szerinte „sokkolta a helyi közösséget”. A helyszínre kihívott tűzoltók elhárították a veszélyhelyzetet – tette hozzá a polgármester.

A roueni zsinagóga a városközpontban található, egy korábbi zsidó imahely helyén, amelyet a 11. század végén egy pogrom során leromboltak, majd helyére keresztény templomot építettek.

A zsidó közösség végül visszakapta a területet, és többször is kísérletet tett a zsinagóga újjáépítésére. A jelenlegi épületet 1950-ben emelték, miután az előző épületét a második világháború alatt egy brit bomba lerombolta.

A francia hatóságok még nem azonosították a késelőt és a lehetséges indítékot sem ismerik.

Március elején egy 62 éves, kipát viselő férfit támadtak meg Párizsban, aki éppen egy zsinagógából távozott. A támadó állítólag etnikai a zsidókat gyalázkodva a földre teperte az áldozatot, majd gyalogosan elmenekült a helyszínről. A francia hatóságok a gázai konfliktus miatti feszültségek miatt megerősítették a zsinagógák körüli biztonsági intézkedéseket.

A belügyminisztérium arról számolt be, hogy 2023-ban ugrásszerűen megnőtt az antiszemita incidensek száma Franciaországban, miután a Hamász palesztin militáns csoport októberben támadást intézett Izrael ellen, és a zsidó állam megtorló katonai akciót indított az enklávéban.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt kép: illusztráció / Franciaország több településén rendőröknek kell védeniük a zsinagógákat az egyre gyakoribbá váló antiszemita támadások miatt

Ez is érdekelheti:  Kilép a KDNP az Európai Néppártból

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük