KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A valóság az e-autókról: Jóval alacsonyabb a hatótávuk, de legalább drágábbak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A kormányzati politika és a média az elektromos autókra való átállás propagandáját harsogja, ezt a technológiát favorizálják. Az elektromos autók azonban nemcsak sokkal drágábbak, de kevésbé alkalmasak a mindennapi használatra is. Egy nemrégiben végzett teszt ismét bebizonyította, hogy igencsak halovány a hatótávolságuk.

Hivatalosan a jövő technológiájának tartják, de az elektromos meghajtás már több mint 100 évvel ezelőtt elvesztette a versenyt a belső égésű motorokkal szemben. Függetlenül attól a lenyűgöző technikai fejlődéstől, amely azóta az elektromos hajtás technológiájában bekövetkezett, az e-autó hátrányai lényegében ugyanazok maradtak, mint a múlt század elején.

A vételárban mutatkozó komoly árkülönbség mellett az elektromos autóknak még mindig nehéz akkumulátorokkal, korlátozott töltési kapacitással és viszonylag rövid hatótávolsággal kell megküzdeniük. Egyes esetekben az elektromos járművek még a felét, vagy inkább csak a harmadát teszik meg annak a távolságnak, amit a belső égésű motorral hajtott autók reális körülmények között meg tudnak tenni. A nagy távolságok megtételét a hosszú feltöltési idő is akadályozza. Ezért az e-autók használata reálisan csak rövid távú utazásokhoz jöhet szóba.

A Deutsche Wirtschaftsnachrichten (DWN) beszámolt az elektromos autók mindennapos tesztjéről, amelyet a brit fogyasztóvédelmi szervezet, a “Which?” végzett. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb elektromos autó tényleges hatótávolsága nagyban eltér a gyártók által hangoztatott teljesítménytől.

A vizsgálat szerint a tényleges hatótávolság átlagosan mintegy 20 százalékkal tér el a gyártó által megadottaktól – mégpedig ennyivel kevesebb. Az eltérés átlagosan 72 kilométer volt – írta a Blackout News portál a Times cikkére hivatkozva.

70 akkumulátoros autót teszteltek hétköznapi körülmények között, amelyek az eredetileg a belsőégésű autók számára kifejlesztett, jól ismert WLTP tesztcikluson alapultak. A “Which?” tesztelői 14 országban gyűjtött vezetési adatok alapján végezték el a félórás tesztet, amely egy autómodell különböző motor-váltó és felszereltségi változatainak adatait határozza meg egy jó 23 kilométeres távon. A mérésekbe a külső hőmérsékletet is beleszámították. A tesztciklust 14 és 23 Celsius-fokos hőmérsékleten kell teljesíteni.

Ez is érdekelheti:  Dél-Koreában sikeresen teszteltek egy fogyókúrás „szuperbaktériumot”.

Az eredmények kijózanítóak voltak. A DWN idézi a “Which?” fogyasztóvédelmi szerkesztőjét a következő megállapítással:

“Kutatásunk azt sugallja, hogy az elektromos autók vezetői csalódhatnak abban a hatótávolságban, amelyet reálisan meg tudnak tenni egyetlen feltöltéssel. A tesztjeinkben szereplő elektromos járművek átlagosan 45 mérfölddel (kb. 72 kilométerrel) térnek el a hivatalos adatoktól, ami azt jelenti, hogy a tulajdonosoknak gyakrabban kell tölteniük. Ez különösen azokat érinti, akik rendszeresen nagy távolságokat tesznek meg, vagy nem tudják otthon feltölteni a járművük akkumulátorait.”

A “Which?” tesztelői szerint meglepően nagynak bizonyult a különbség az amerikai Tesla elektromos autógyártó Y Modell-jének állítólagos és tényleges hatótávolsága között. Az Elon Musk milliárdos által vezetett vállalat zászlóshajómodellje a megadott 530 kilométer helyett csak 370 kilométert tudott megtenni szabványosított tesztkörülmények között.

A legtöbb elektromos autó csekély hatótávolsága már most is kérdéseket vet fel az ökológiai mérlegükkel kapcsolatban. Minél rövidebb a megtett távolság, annál gyakrabban kell feltölteni az akkumulátort. Ez pedig a használati és karbantartási költségekben is megmutatkozik.

Az e-autók vezetési teljesítményét nem csak a vezetési magatartás befolyásolja, mint a hagyományos személygépkocsik esetében. Az elektromos autók esetében a külső hőmérséklet, a fűtés és a légkondicionáló bekapcsolása, a gyorsítás és a végsebesség különös szerepet játszik a hatótávolság csökkentésében. Végül az akkumulátor állapota – amelyet az okostelefonok vagy notebookokból szerzett tapasztalataink alapján már ismerünk – szintén befolyásolja az elektromos autó teljesítményét, azaz hatótávolságát.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A valóság az e-autókról: Jóval alacsonyabb a hatótávuk, de legalább drágábbak

  1. Nem véletlen, hogy az EU leg alulképzettebb bizottsági elnöke, Junker kijelentette hogy az elektromos autó a jövő, azt kell favorizálni. Azóta sok szakértő bizonyította, hogy az akku fejlesztése soha nem éri el a fosszilis szintet, tehát mindig hátrányban lesz. Nem az első rossz döntésük!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük