KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Reutersnek is szemet szúrt Pressman vagyonnyilatkozata

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A budapesti amerikai nagykövet az angol hírügynökség által feltett érzékeny kérdésekre is jelentős késéssel reagált

A Reuters már másfél évvel ezelőtt David Pressman budapesti amerikai nagykövet pénzügyeivel foglalkozott. A diplomata a nagyköveti pozícióhoz szükséges vagyonnyilatkozata kapcsán került az angol hírügynökség látóterébe. A 2022 májusában kelt cikkben a Reuters kiemelte, hogy míg Pressman 1,7 millió dollárt keresett a Jenner & Block nevű ügyvédi irodánál 2021-ben, addig a vállalatnál dolgozó ügyvédek átlagos évi keresete ennél jóval kevesebb, egymillió dollár. Megemlítették, hogy David Pressman a Jenner & Block ügyvédi csapata részeként képviselte az Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj repülőgép egyik elhunyt amerikai utasának a családját, két orosz bankot perelve.

Érdekesség, hogy a Reuters beszámolója szerint Pressman késve reagált a kérdéseikre, amelyeket akkor küldtek neki, amikor a diplomata budapesti megbízatását az USA szenátusának szakbizottsága tárgyalta.

Az ügyvéd

A továbbra is több fontos kérdést felvető ügy részleteit a Magyar Nemzet mutatta be az elmúlt napokban. Megírtuk egyrészt, hogy magyarországi megbízatása előtt David Pressman a Jenner & Block ügyvédi irodánál tevékenykedett. Azt tudni kell, hogy a cégnek – a saját honlapján feltüntetett információk szerint – nagy tapasztalata van a nemzetközi szankciós és exportszabályozási ügyek terén.

A megbízható kapcsolat

Mint megírtuk, a jelenlegi nagykövet egykori ügyfelei között felbukkant egy másik érdekes név is: Ellen Pinchuké.

A nő a kétezres években a Moszkvai Bloomberg News TV riportere volt, nem sokkal később Mihail Prohorov orosz oligarcha szóvivőjeként és PR-felelőseként tűnt fel.

Szakmai-üzleti kapcsolatukról mindent elmond, hogy belső források úgy jellemezték Pinchukot, mint Prohorov legmegbízhatóbb segítségét, különösen az amerikai sajtóügyekkel kapcsolatban. Utóbbi kellett is, az orosz oligarcha ugyanis 2010-ben NBA-csapatot vásárolt magának, amit 2019-ig meg is tartott.

A Putyin-közeli oligarcha

A kosárlabdacsapat megvásárlásából is látszik, hogy Prohorov nem kispályás. Olyannyira nem, hogy Mihail Prohorov Oroszország egyik leggazdagabb embere, nettó vagyonát a Forbes magazin 2023 októberében 11 milliárd dollárra becsülte.

Prohorov ráadásul egyike annak a negyvenöt orosz oligarchának, akiket nem érintenek a nyugati szankciók, és médiabeszámolók szerint az üzletember mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon.

A szálak így futnak össze. David Pressmannek egy szankciós joggal foglalkozó jogi iroda munkatársaként éppen a szankciók elöl menekülni igyekvő Prohorov bizalmi embere volt az ügyfele az orosz–ukrán háború kitörése előtti időszakban.

Pressman és magyar hangja

Pressman Magyarországon sem siette el a sajtó tájékoztatását. A Magyar Nemzet október 19-én foglalkozott először az üggyel, aznap csupán este futotta a nagykövetségtől egy, az ügy lényegét nem érintő, rövid Facebook-bejegyzésre. A Telexnek majdnem egy héttel később reagált Pressman, azt közöve:

Soha nem dolgoztam orosz oligarchának, és soha egyetlen rubelt sem kaptam orosz oligarchától.

 

Orosz oligarchának segíthetett kibújni a szankciók alól David Pressman

A portál megkeresésére a Jenner & Block ügyvédi iroda társigazgatója pedig közölte: munkájuk Ellen Pinchukkal kizárólag családjogi volt, amelyben az ügyfél közvetlen családtagjain kívül senki más nem volt érintett. Kitértek arra is, hogy soha nem dolgoztak Mihail Prohorovnak. Ezen a ponton érdemes megjegyezni: lapunk nem állította, hogy az oligarcha az ügyvédi iroda vagy Pressman közvetlen ügyfele lett volna.

Érdekes körülmény, hogy azt már csak egy sajtós kolléga közölte a Telexszel, hogy Pressman karrierje során nem vett részt semmi olyan munkában, „amely Mihail Prohorovot vagy az ellene hozott szankciókat érintette volna.”

Nemzetbiztonsági kockázat?

Akárhogy is, a helyzet tisztázása az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) feladata lehet. Tényi István legalábbis így véli, a közérdekű bejelentéseiről ismert férfi lapunk október 20-án megjelent cikke alapján azt sürgette beadványában, hogy az AH vonja nemzetbiztonsági vizsgálat alá Pressmant.

Ez is érdekelheti:  Magyarország ellen az ukránok játékba hozhatják a román kártyát

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A Reutersnek is szemet szúrt Pressman vagyonnyilatkozata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük