KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A németek egyetértenek a gazdák céljaival

Az INSA közvélemény-kutatónak a Bild számára készült felmérése szerint, a németek 69 százaléka támogatja a gazdák tiltakozását. Az Alternatíva Németországért Párt (AfD) szimpatizánsainak 88 százaléka áll mellettük, de a többi választócsoport többsége is egyetért a gazdákkal.

Van egy másik érdekesség is: a felmérésben arra is rákérdeztek, hogy inkább a gazdák  vagy az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) klímaaktivistáihoz hasonló, blokádszerű tiltakozást támogatják-e.

Az eredmény egyértelmű: a válaszadók 64 százaléka a gazdákkal szimpatizál, mindössze 11 százalék támogatja inkább a klímaharcosokat, míg 20 százalék mindkettőt.

A német gazdák ezrei vonultak hétfőn az utcára, autópálya-felhajtókat zártak le, helyenként megbénítva az országot – a németek többsége szerint azonban szükség van erre. Az INSA felmérése azt mutatja, írta a Bild, hogy a megkérdezettek 69 százaléka támogatja a gazdák tiltakozását az úgynevezett jelzőlámpa-koalíció tervezett megszorításai ellen.

A legnagyobb egyetértés a jobboldalról érkezik: az AfD-szavazók 88 százaléka tartja helyesnek a tüntetéseket. Azonban a többi választói csoport többsége is szimpatizál a gazdák akcióival. Csupán a megkérdezettek mintegy ötöde (22 százalék) ellenezte a gazdák blokádját.

A Berliner Zeitung az NDK bukásához hasonlítja a németországi eseményeket

A gazdáknak nagyobb a támogatottsága, mint az éghajlatvédelemmel kampányolóknak

Legutóbb egész Németországban útlezárások voltak, amikor az Utolsó Generáció klímavédelmi aktivistái a német kormány ellen tüntettek. A felmérésben nem meglepő módon a zöldszavazók az egyetlenek, akik túlnyomórészt a klímavédők oldalán állnak (41 százalék). Ehhez képest a CDU/CSU szavazóknak csak 7 százaléka, a Szociáldemokrata Párt (SPD) szimpatizánsainak pedig 13 százaléka teszi ezt.

A legolvasottabb német lap, a Bild megbízásából készült INSA-felmérés során összesen 1001 állampolgárt kérdeztek meg kedden.

Ez is érdekelheti:  Medvegyev: ha nem ölik meg, akkor Trump nyerte a választást

Magyar Nemzet

NIF kommentár: A németországi eseményeket az ottani médiaviszonyoknak megfelelően a sajtó természetesen igyekszik szélsőségesnek, szélsőjobboldalinak bemutatni. Valóban az európai kommunista diktatúrák időszakát idézi az a hangvétel, amely a szinte 100 százalékban egyeduralkodó neoliberális német sajtóból tükröződik. A Magyar Nemzet írását a Der Spiegelből átvett képpel illusztráltuk, ugyanis ezt írták a kép alá:

A nacionalista és antiszemita vidéki népmozgalom fekete zászlója: traktorok a Brandenburgi kapu előtt január 8-án

Nem csoda, hogy a Berliner Zeitung újságírójának a jelenlegi események az 1989-es történéseket idézi meg.

Fotó:
Christian Ditsch / epd / IMAGO

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük