KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A náci és a kommunista diktatúrákhoz hasonlította Ferenc pápa az EU működését

Ideológiai gyarmatosítással vádolta és a történelem legsötétebb diktatúráihoz hasonlította Ferenc pápa az Európai Uniót, válaszul Brüsszel keresztények érzékenységét mellőző, a befogadás kultúrájának alávetett kommunikációs „reformtervére”.

Ferenc pápa szokatlanul éles hangvételű nyilatkozatban bírálta az EU-t, miután annak irányadó és döntéshozó szerve, az Európai Bizottság (EB) száműzte volna a „karácsony” és a „keresztény” kifejezést, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát a hivatalos intézményi kommunikációból.

„A történelemben már oly sok diktatúra próbálkozott ilyesmivel. Gondoljunk csak Napóleonra, a náci diktatúrára vagy a kommunistákra”

– jelentette ki újságíróknak ciprusi és görögországi látogatását követően a katolikus egyházfő. Szerinte a múltban egyik ilyen anakronizmus sem működött.

A katolikus vezető azután tette kritikus megjegyzéseit, hogy Helena Dalli baloldali uniós biztos a múlt héten visszavonta az új kommunikációs irányelvekre vonatkozó vaskos javaslatcsomagját. Ferenc pápa a kiszivárgott belső dokumentációra reagálva élt a javaslattal, miszerint az EU-nak vissza kellene térnie az alapító atyák szellemiségéhez.

„Legyen óvatos az Európai Unió, hiszen nem léphet az ideológiai gyarmatosítás útjára. Ez megosztja az országokat és bukásra ítéli az uniót”

– fogalmazott Ferenc pápa, és felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy az EU-nak tiszteletben kellene tartania a tagországok belső struktúráit, azok sokszínűségét, valamint nem kéne próbálkoznia az egységesítésükkel.

 „Veszélyes, ha egy szuperhatalom gazdasági, kulturális és szociális téren is dirigál a többi országnak”

– hangsúlyozta az egyházfő.

Miként arról beszámoltunk, elsőként az Il Giornale olasz napilap közölte az uniós belső dokumentációban megfogalmazott javaslatokat a kommunikáció „reformjáról”, az uniós politikai platformok közül pedig először az olasz jobboldal adott hangot tiltakozásának a keresztények és heteroszexuálisok érzékenységét mellőző szöveg miatt.

Az Il Giornale cikke szerint a harmincoldalas „útmutatóval” az EB a befogadás erősítését kívánja szolgálni a belső és külső kommunikációban. Az új irányelvek szerint a számos nyelvi reformjavaslat között

  • nem szabad angolul a Mr. és Mrs. megszólítást használni (hacsak az érintettek ebbe nem egyeznek bele),
  • tilos a szóhasználatban a nyelvtani hímnemet előnyben részesíteni,
  • urak és hölgyek helyett a kedves kollégák kifejezést írják elő.
Ez is érdekelheti:  Polgári személyautóra támadt egy ukrán drón Oroszországban

Tilos továbbá a férfiakat kizárólag aktív, a nőket pedig passzív szerepkörben feltüntetni, emberek helyett az emberiség, a karácsonyi időszak helyett a téli szünet kifejezés használatát írja elő, nevek említése esetén pedig a Mária helyett a Malikát javasolja.

Címlapfotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

Hiradó.hu

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük