KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A moszkvai mészárlás új bizonyítékai Ukrajna érintettségére utalnak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Moszkva melletti koncertteremben több mint 140 embert megölő terroristák mobiltelefonjairól származó képek arra utalnak, hogy a terroristáknak közük lehet a folyamatban lévő ukrajnai konfliktushoz – közölték pénteken az orosz nyomozó hatóságok.

Március 22-én négy tádzsik állampolgár tüzet nyitott a zsúfolásig megtelt Crocus City Hall zenés szórakozóhelyen, majd felgyújtotta az épületet. A támadásban összesen 145 ember halt meg és több mint 500-an megsebesültek.

A feltételezett támadókat másnap őrizetbe vették, miközben autóval próbáltak Ukrajnába menekülni. A következő napokban további gyanúsítottakat tartóztattak le, többségük tádzsik származású.

Az Iszlám Állam Khoraszán tartomány (ISIS-K) nevű dzsihadista csoport vállalta magára a támadást. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov ugyanakkor felvetette, hogy az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Ukrajnának is köze lehet a támadáshoz, esetleg iszlamistákat használva proxyként. Ukrajna és nyugati támogatói tagadták a részvételt.

Az ügy aktualizálásában az orosz Nyomozó Bizottság (IC) közölte, hogy az egyik terrorista mobiltelefonján az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos képeket találtak. Ezek között ukrán katonákról készült fotók és egy olyan kép is szerepel, amelyen egy lerombolt épület előtt álló, ukrán zászlóba burkolózott férfi látható. Egy képen, amelyen egy harckocsin álló, ukrán zászlót tartó katona látható, a „Ukrajna fegyveres erőinek különleges műveleti erői” felirat szerepel.

„Ezek az adatok arra utalhatnak, hogy kapcsolat van a terrortámadás és az [ukrán] különleges katonai művelet között” – mondta Szvetlana Petrenko, az IC szóvivője. Hozzátette, hogy a nyomozók vizsgálják, hogy „az ukrán biztonsági szolgálatok és nemzetközi iszlamista terrorista csoportok” részt vettek-e a koncerttermi mészárlás megtervezésében és finanszírozásában.

Petrenko hozzátette, hogy 2024. február 24-én reggel az egyik gyanúsított „a kezelőjének” fényképeket küldött a Crocus csarnok bejáratairól és a közeli utakról. Megjegyezte, hogy a képek küldésének dátuma egybeesik Oroszország ukrajnai hadműveletének kezdetével.

Ez is érdekelheti:  Sértés: Zelenszkij helyett inkább Julia Robertsszel találkozik Biden

Az IC korábban úgy nyilatkozott, hogy bizonyítékot talált arra, hogy a gyanúsítottak pénzt és kriptovalutát kaptak Ukrajnából.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Egy nő virágokat helyez el a Crocus elleni terrortámadás áldozatainak emlékére Krasznogorszkban, Oroszországban, 2024. március 26. © Kirill Kallinikov / Szputnyik

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük