KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A litvánok akár le is állíthatják Kalinyingrád gázellátását

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Litvánia a kalinyingrádi régióba irányuló tranzit korlátozását követően megpróbálhatja megszakítani a térség gázellátását – írja az Advance Antun horvát internetes oldal.

Mint írják, Vilnius könnyen kihasználhatja, hogy a Minszk-Vilnius-Kaunas-Kalinyingrád vezeték litván területen halad át. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt valószínűsítik, hogy ez hamarosan meg is történik.

A szerzők szerint amennyiben ez bekövetkezik, azt Litvánia az uniós szankciók végrehajtásának betartásaként fogja indokolni.

Az Advance szerkesztője ugyanakkor megjegyzi,

nagyon úgy tűnik, hogy Litvánia NATO tagsága meglehetősen nagy önbizalmat ad az országnak ahhoz, hogy a „tűzzel játszon”.

2015-ben a Gazprom és az AB Amber Grid megállapodást írt alá az orosz gáz Litvánián keresztül a kalinyingrádi régióba történő tranzitjáról. A megállapodást tíz évre szól, és évi 2,5 milliárd köbméternyi mennyiséget jelent. A gázt a Minszk-Vilnius-Kaunas-Kalinyingrád vezetéken keresztül szállítják. A közelmúltig ez volt az egyetlen útvonal a kalinyingrádi régió gázellátására, majd 2019-ben megkezdődött a kalinyingrádi hajó gázfogadó terminál üzemeltetése.

 

Kiemelt kép: newsland.com

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: