KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A lengyel ügyészség Brüsszelhez fordul a jogállamiság megsértése miatt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság (EB) elnökéhez, valamint az Európai Parlament képviselőihez fordulnak a lengyel ügyészség (Prokuratura Krajowa) vezetői a kormányváltás óta történt lengyelországi jogsértések miatt – olvasható a varsói intézmény honlapján hétfőn közzétett közleményben.

A dokumentumban aláhúzzák: az EB korábban többször is foglalkozott a lengyelországi jogállamiság helyzetével, most viszont, amikor – mint írják – „kirívó módon sérül” a jogállamiság Lengyelországban, hallgat.

A levelet a közlemény szerint az ügyészség élén álló főügyészhelyettesek fogalmazták meg. A lengyel ügyészség Adam Bodnar igazságügyi miniszter, főügyész alá tartozik, de a testület élén a főügyész első helyettese, Dariusz Barski áll.

A levelet az követően írták, hogy Bodnar pénteken kísérletet tett Barski leváltására, arra hivatkozva, hogy Zbigniew Ziobro, az előző kormány igazságügyi minisztere 2022-ban szabálytalanul nevezte ki őt a tisztségre. Az ügyészség azonban még pénteken érvénytelennek minősítette Bodnar intézkedését.

A hétfői ügyészségi közleményben aláhúzzák: Bodnar lépése az Európai Unió (EU) érdekeit sértheti, mivel a testület az EU-t érintő bűncselekmények vizsgálatával is foglalkozik. Az ügyészség képviselői ezért azt kérik az uniós szervektől, hogy „tegyék meg a szükséges lépéseket a törvényi előírások lengyelországi megsértésének megakadályozása érdekében”.

A Barski leváltására tett kísérlet törvénysértő, mert az államfő jóváhagyása nélkül történt

– hangsúlyozzák. A lépés destabilizálja az ügyészségi munkát, jelentősen csökkentheti az EU területén tartózkodó lengyel állampolgárok, valamint a Lengyelországba érkező uniós állampolgárok jogi védelmét, valamint a lengyelországi belbiztonság szintjét – áll a közleményben.

A dokumentum szerint az ügyészséggel szembeni „merénylet” sérti a demokratikus jogállam alapjait és az ügyészek függetlenségét is, és a feszült nemzetközi helyzet időszakában megbénítja az intézmény működését.

A Barskit érintő lépést péntek este Robert Hernard, a főügyész egyik helyettese bírálta a Bodnarral személyesen folytatott beszélgetésben, amelyről mobiltelefonnal videófelvételt rögzített. A videó később a közösségi médiában megjelent. Bodnar emiatt hétfőn fegyelmi eljárást indított a 2010 óta a posztot betöltő Hernarddal szemben.

Barskival és Hernarddal hétfő reggel Andrzej Duda államfő egyeztetett.

Ezt követően az államfői hivatal közölte: az elnök szerint az érvényes előírások alapján továbbra is Barski az ügyészség vezetője.

Ez is érdekelheti:  Az egykori NER-kegyelt Magyar Péter pártot alapít?

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “A lengyel ügyészség Brüsszelhez fordul a jogállamiság megsértése miatt

  1. NA OTT IS RENGETEG A HAZA ÁRULÓ !! NEM FOGNAK A LENGYELEKNEK IGAZAT ADNI MERT EZ VOLT AZ E,U. ÉS AZ E.B. CÉLJA !!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük